Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Anticonceptiva terugbetaald voor alle vrouwen in kwetsbare positie

De Kamer heeft unaniem het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel van CD&V dat de terugbetaling van contraceptie - zoals de pil of een spiraaltje - uitbreidt naar alle vrouwen met een verhoogde tegemoetkoming. 

Op dit moment worden anticonceptiva terugbetaald voor vrouwen jonger dan 25 jaar. Kamerlid Els Van Hoof diende een voorstel in om die volledige terugbetaling uit te breiden naar vrouwen die een verhoogde tegemoetkoming ontvangen.

Dat zijn vrouwen met een laag inkomen of leefloon die door de tegemoetkoming minder moeten betalen voor bijvoorbeeld gezondheidszorg. Zo moeten zij slechts 1 euro remgeld betalen voor een consultatie bij hun vaste huisarts.

"We merken dat die terugbetaling helpt om het aantal ongewenste zwangerschappen bij jonge vrouwen te doen dalen, zeker wanneer ze gebruik maken van een spiraaltje", legt Van Hoof uit. "Uit cijfers blijkt echter dat ook vrouwen boven 25 niet altijd voldoende toegang hebben tot anticonceptie. Vooral socio-economisch kwetsbare vrouwen vinden moeilijk hun weg naar anticonceptie omdat dit voor hen vaak gewoon te duur is. De prijs van voorbehoedsmiddelen mag voor ons nooit een obstakel zijn om zelf te kunnen bepalen wanneer je zwanger wordt."

De Kamer keurde ook een ander voorstel goed waardoor vrouwen niet langer de morning-afterpil moeten voorschieten bij de apotheker.

Meest gelezen