Radio 2

Bedrijf uit Knokke experimenteert met kraantjeswater uit zee

Een waterbedrijf uit Knokke droomt van een installatie om zeewater drinkbaar te maken. Het bedrijf onderzoekt nu of dat technologisch en vooral ook financieel haalbaar is.

Het waterbedrijf AGSO uit Knokke droomt ervan om kraantjeswater uit zee te halen. Daarvoor moet het zeewater ontzilt worden. Onderzoek heeft al aangetoond dat dat perfect mogelijk is. Vraag is nu of het ook technologisch en vooral financieel haalbaar is. Dat wil het bedrijf nu onderzoeken. 

Van zeewater drinkwater maken is geen probleem. Het kostenplaatje is dat misschien wel.

Johan Cabooter, waterbedrijf AGSO

Knokke wil met het onderzoek eventuele waterschaarste voor zijn. Het kraantjeswater in Knokke komt voor één vijfde uit eigen grond, de rest uit de Ardennen en Nederland. Maar door de droogte van de laatste jaren was die aanvoer vaak onzeker. Als uit de testen blijkt dat het financieel mogelijk is om zeewater om te zetten in drinkwater, wil het bedrijf een eigen installatie bouwen in Knokke. Dat zou een primeur zijn voor ons land.

Meest gelezen