Pixabay

Belasting op masten en pylonen Halle: "Visueel vervuilend en hinderlijk in het landschap"

De stad Halle heft sinds begin deze maand een belasting op masten en pylonen. Eigenaars van masten en pylonen die hoger zijn dan 15 meter moeten jaarlijks 2.500 euro betalen. De stad heeft zo een manier gevonden om geld in het laatje te brengen.

De belasting op masten en pylonen is sinds 1 juli van kracht.  Sportverenigingen, veiligheidsdiensten en lokale radio’s worden  vrijgesteld, omdat ze zo’n mast gebruiken in het kader van hun maatschappelijke functie en de stad hen financieel wil ondersteunen in de plaats van belasten.

De stad wil zo niet alleen geld in het laatje brengen, de masten zijn vooral storend voor het landschap, zegt schepen van financiën Dieuwertje Poté: "Masten en pylonen worden vanaf een bepaalde hoogte als storend ervaren door omwonenden. Die zijn visueel vervuilend en hinderlijk in het landschap van de stad. Dus daarom heffen we de belasting in de hoop de eigenaars te motiveren om die masten en pylonen op termijn niet meer zo hoog te zetten."

Oppositiepartij N-VA is tegen de belasting, ze vrezen dat de telecomoperatoren de extra kosten die ze door de belasting zullen hebben, gewoon gaan doorrekenen naar de klanten.

Meest gelezen