Radio 2

Buren redden villa van Willem Elsschot van sloophamer

Villa Kerkepanne in Sint-Idesbald bij Koksijde is weer een vakantiewoning. Schrijver Willem Elsschot liet de villa in 1929 bouwen om op vakantie aan zee te kunnen gaan met zijn gezin. Het gebouw stond te verkommeren tot buren Peter De Baets en Lut Troonbeeckx het kochten en renoveerden. "Mensen kunnen hier tot rust komen zoals Elsschot naar hier kwam om van de rust te genieten."

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

Willem Elsschot woonde en werkte in Antwerpen. Maar de schrijver van klassiekers als "Kaas", "Villa des Roses" en "Het Dwaallicht" ging graag op vakantie aan onze kust. Hij liet in 1929 een vakantievilla bouwen in Sint-Idesbald. Elsschot bracht vele vakanties door in Villa Kerkepanne.

Het gebouw veranderde later van eigenaar en raakte in verval. De villa stond 15 jaar leeg en was rijp voor de sloophamer. Maar dat lieten buren Peter De Baets en Lut Troonbeeckx niet gebeuren. Ze kochten de villa en restaureerden het gebouw. "Het is zwoegen geweest", zegt Peter. "De villa was helemaal verkommerd. We hebben er een moderne vakantiewoning van gemaakt."

De nieuwe eigenaars besloten de naam "Villa Kerkepanne" te behouden. En in de gerenoveerde vakantiewoning wordt hier en daar verwezen naar Willem Elsschot. Er zijn foto's te zien van de schrijver aan zee. De slaapkamers kregen namen van werken van Elsschot: "Tsjip", "Lijmen / Het Been" en "Kaas". En uiteraard ligt ook het Verzameld Werk van Elsschot in de woonkamer.

Videospeler inladen...

Meest gelezen