Regie Der Gebouwen

Congreskolom in Brussel staat vanaf 21 juli weer in de spotlights 

De Regie der Gebouwen heeft de verlichting van de Congreskolom in Brussel vernieuwd. Vanaf 21 juli zal de Congreskolom terug van zonsondergang tot zonsopgang worden opgelicht. "We wachten speciaal tot de nationale feestdag voor de symbolische waarde," zegt Johan Vanderborght, Regie der Gebouwen.

De Congreskolom in Brussel  staat op de nationale feestdag letterlijk in de spotlights. In februari besliste de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de Belgische staat, dat de verlichting aan vernieuwing toe was want die was al enkele jaren buiten werking.

Intieme karakter

De Regie der Gebouwen heeft nieuwe LED-verlichting geïnstalleerd om het zo energiezuinig mogelijk te houden. Vooral de zuil zal duidelijk verlicht worden. "We moesten een balans vinden tussen het verlichten van de zuil en het intieme karakter van de waakvlam bij het Graf van de Onbekende Soldaat. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om het onderste deel van het monument veel minder te belichten," vertelt Vanderborght.

Een stuk Belgische geschiedenis

De Congreskolom vertelt het verhaal van de Belgische geschiedenis. Ze werd in 1850 opgericht ter ere van het eerste Nationaal congres als een bevestiging van de jonge Belgische Natie. Architect Joseph Poelaert kreeg de eer om dit monument te ontwerpen. Het Graf van de Onbekende Soldaat werd er in 1922 aan toegevoegd, ter ere van de vele gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog.

Regie Der Gebouwen
Regie Der Gebouwen

Meest gelezen