Coronacrisis heeft sterke impact op studenten: “Meer angst, stress en somberheid”

De coronacrisis heeft een stevige impact gehad op het psychische leven en welzijn van de studenten van de KU Leuven. Dat blijkt uit een bevraging van de universiteit bij 1.800 studenten in de loop van de maanden maart en april. 

Door de coronacrisis schakelden alle universiteiten in maart over naar volledig digitaal onderwijs. En dat zorgde voor een impact op het emotionele leven van de studenten. Dat stelde de KU Leuven vast na een bevraging bij 1.800 studenten in de maanden maart en april. “Ongeveer 25 procent van de studenten heeft geen enkele emotionele impact ervaren”, vertelt psycholoog Ronny Bruffaerts van de KU Leuven. “55 procent van de studenten ondervond tijdens een beperkt aantal dagen meer stress, angst en somberheid. Bij 20 procent van de studenten is er sprake van een zware impact.”

Risicogroepen

De studenten die meer stress en angst ondervonden door de coronacrisis behoren tot een van de twee grote risicogroepen. “Het gaat om studenten die vroeger al meer last hadden van angst en stress”, vertelt Ronny Bruffaerts. “De coronacrisis zorgt ervoor dat die angst die er al was terug op de voorgrond treedt. De tweede risicogroep zijn de studenten die het thuis financieel moeilijk hebben, en die zich hierdoor minder hebben kunnen focussen op hun academische studies.”

Ondersteuning

De resultaten over de impact van covid-19 op het psychische leven en welzijn van de studenten komen niet aan als een verrassing. “De resultaten liggen in lijn van wat we verwachten van zo’n coronapandemie”, aldus Ronny Bruffaerts. “Het is nu vooral belangrijk dat we ons verder focussen op de ondersteuning van de studenten."

Met de “KU Leuven staat (anderhalve meter) achter jou”-campagne hebben we sterk ingezet op het aanbieden van tips and tricks over hoe studenten met die pandemie of lockdown kunnen omgaan. Voor die 20 procent van de studenten die een ernstige impact ondervond, moeten we zorgen dat de drempels voor hulpverlening lager komen te liggen. Daar gaan we in de toekomst dan ook nog meer op focussen", besluit psycholoog Bruffaerts.

Meest gelezen