AFP or licensors

Elke dag 100 nieuwe besmettingen, Vlieghe: "Moeten op korte termijn veel meer info hebben van wat er aan de hand is"

Elke dag worden in ons land gemiddeld 100 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Sciensano. Erika Vlieghe, het hoofd van de expertengroep die de overheid adviseert, vindt dit "zeer zorgwekkend": "Het is heel belangrijk dat we op korte termijn veel meer informatie hebben over wat er aan de hand is." De infectiologe spreekt daarbij van "detectivewerk". 

Volgens de laatste cijfers van het wetenschappelijk instituut Sciensano zijn er in ons land nu gemiddeld 100 besmettingen per dag met het coronavirus. Dat wil zeggen dat er gemiddeld 100 nieuwe besmettingen werden vastgesteld, elke dag tussen 6 en 12 juli. Het gaat om een afronding: exact werden er 99,7 besmettingen per dag geteld. 

Daarmee is het zogenoemde “daggemiddelde” voor de achtste dag op rij licht gestegen. In vergelijking met de 7 dagen ervoor, toen er nog 88,9 besmettingen per dag waren, steeg het aantal dagelijkse besmettingen met 12 procent. 

Sinds eind juni werkt het wetenschappelijk instituut niet meer met cijfers per dag, maar met deze gemiddelden, om meer de trends in kaart te brengen.  Men wacht ook enkele dagen, tot de cijfers volledig betrouwbaar zijn. Op maandag 13 juli zijn er nu al 154 nieuwe besmettingen geteld, maar die cijfers zijn dus nog niet volledig. 

Het aantal ziekenhuisopnames (nu gemiddeld 9,7 per dag) en overlijdens door corona (1,9 per dag) blijft - weliswaar heel licht - in dalende lijn gaan.

We moeten hier niet lang over talmen: het is heel belangrijk dat we op korte termijn veel meer informatie hebben over wat er aan de hand is

Erika Vlieghe, hoofd van de expertengroep GEES

Erika Vlieghe, de infectiologe die aan het hoofd staat van de GEES-expertengroep, reageert "zeer bezorgd". "We moeten hier niet lang over talmen: ik denk dat het belangrijk is dat we op korte termijn veel meer informatie hebben over wat er aan de hand is en wat er van interventies kan gebeuren. "

Detectivewerk

Vlieghe denkt dan niet alleen aan meer doortastende "contactopsporing": "Het gaat niet enkel om contacten, maar ook om activiteiten", klinkt het. "Wat zijn uw hobby's, waar werk je, ben je recent op vakantie geweest?" Ook die vragen wil Vlieghe voorleggen.

"Daarna moet er genoeg mankracht zijn die ervaren is om die losse eindjes aan elkaar te knopen, en daar detectivewerk op te zetten." Voor de meeste contactopspoorders zijn er nu enkel algemene vaardigheden nodig: een diploma secundair onderwijs en een goede talenkennis. 

Dat het fijnmaziger moet, vindt ook biostatisticus Geert Molenberghs van de KU Leuven en de UHasselt. "Er zijn een aantal brandhaarden aan het onstaan. We moeten zien dat lokaal met die mensen in gesprek gaan, en dat zieken behandeld worden." Volgens Molenberghs kan dit effectief het begin zijn van een tweede golf, maar is dat ook nog af te wenden. "We moeten er alles aan doen dat dit een lokaal bultje blijft, en niet het begin van een tweede golf", klinkt het.

"Het is goed dat we nu even de rem hebben opgetrokken voor verdere versoepelingen", verwijst hij naar de beslissing van de Veiligheidsraad gisteren. "We gaan nu de komende weken moeten bekijken of de cijfers slecht blijven. Dan gaan we toch moeten kijken om enkele maatregelen terug te schroeven, op lokaal niveau. "

Op kantoor voor een lange tijd samenkomen in een vergaderzaal die niet goed verlucht is, dat kan een superverspreidingsevent worden. Daar zijn voorbeelden van

Geert Molenberghs, biostatisticus

In de krant Het Laatste Nieuws pleit een arbeidsgeneesheer vandaag voor mondmaskers op kantoor, wanneer werknemers zich verplaatsen. Molenberghs vindt zo'n mondmaskers vooral aangewezen op andere momenten: "Op kantoor voor een lange tijd samenkomen in een vergaderzaal die niet goed verlucht is, dat kan een superverspreidingsevent worden. Daar zijn voorbeelden van", zegt hij. "Maar als u alleen op kantoor zit, heeft het geen enkele zin om een mondmasker te dragen."

Biostatisticus Geert Molenberghs was ook te gast in de studio van "Het Journaal". Bekijk hieronder het gesprek:

Videospeler inladen...
ROBIN UTRECHT

Meest gelezen