Dealer van aangespoelde cocaïne veroordeeld tot 4 jaar cel

Het Gentse gerecht heeft celstraffen tot 4 jaar uitgesproken voor zes betrokkenen bij de import en verkoop van cocaïne. De hoofdveroordeelde uit het Meetjesland zakte eind 2019 af naar Frankrijk toen bleek dat honderden kilo’s drugs aanspoelden aan de Franse kust. Samen met zijn mededaders verkocht hij een deel van de drugs in en rond Gent. 

De herfst van 2019 zette onze Zuiderburen voor een wel heel opmerkelijk raadsel: zakjes met cocaïne, in totaal goed voor zo’n 60 miljoen euro, spoelden aan op de kusten tussen Bretagne en Landes. Onderzoekers vermoedden dat de pakjes van een boot werden gegooid die averij opliep of in een storm belandde. Media berichtten over het opmerkelijke milieuprobleem, verschillende stranden werden afgesloten voor het grote publiek. Nieuws dat ook niet aan een Fransman uit het Meetjesland voorbij ging: hij trok de grens over op zoek naar het witte goed en nam ook meerdere kilo's cocaïne.

Drugs verstopt in bos

Het grootste deel van zijn ‘buit’ begroef hij in een bos in Frankrijk. Ongeveer één kilogram smokkelde hij over de grens. De drugs bracht hij onder in de woning van z’n toenmalige vriendin in Oosteeklo en verschillende andere adressen in de wijde omgeving rond Gent. Onderzoekers kwamen de man op het spoor door een briefwisseling met daarin de coördinaten van de begraven cocaïne in Frankrijk. Samen met vijf betrokkenen werd de man doorverwezen naar de correctionele rechtbank in Gent. 

4 jaar cel

De rechter legde de hoofdverdachte een effectieve celstraf van 4 jaar en een geldboete van 16.000 euro op, onder meer voor de in- en uitvoer van drugs. De andere betrokkenen kregen celstraffen met uitstel of een werkstraf omdat ze de drugs bezaten of verkochten. Wel oordeelde de rechtbank dat het niet ging om bendevorming. Zo was er geen structurele samenwerking én kenden niet alle betrokkenen elkaar. Of de veroordeelden in beroep gaan, is voorlopig nog niet duidelijk. "Ik ga het vonnis eerst met mijn cliënt bestuderen", laat Bram Van Acker, advocaat van de hoofdveroordeelde, optekenen. "Pas daarna gaan we beslissen of we al dan niet beroep aantekenen."

kasto80

Meest gelezen