De Amerikaanse president is het vertrouwen in zijn vorige campagneleider verloren.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse president Trump benoemt nieuwe campagneleider (enkele maanden voor de verkiezingen)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op enkele maanden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen een nieuwe campagneleider benoemd. Bill Stepien (42) neemt de taken over van voormalig campagneleider Brad Parscale, die door Trump werd ontslagen.

President Trump ontsloeg zijn vorige campagneleider Brad Parscale omdat zijn resultaten in de peilingen tegenover Democratisch presidentskandidaat Joe Biden tegenvallen. Trump is al stevig verzwakt door de coronacrisis, maar door de slechte opkomst bij een verkiezingsrally in Oklahoma vorige maand is Trump het vertrouwen in Parscale verloren. Hij blijft wel aan in een adviserende rol.

De nieuwe campagneleider van Trump is Bill Stepien. De 42-jarige politicus was in 2016 ook al verantwoordelijk voor de Trump campagne. 

Ervaren campagneleider

Bill Stepien heeft al redelijk wat ervaring met campagne voeren: in 2008 werkte hij als medewerker voor zowel de presidentscampagnes van voormalig New Yorks burgemeester Rudy Giuliani als de campagne van John McCain, een voormalig senator uit Arizona.

Toen Chris Christie in 2009 gouverneur van New Jersey wou worden stelde hij Bill Stepien aan als campagneleider. Christie werd verkozen en Stepien werd politiek adviseur en hoofd van Christie's staf. 

(Lees verder onder de foto):

Bill Stepien (rechts) is de nieuwe sterke man van de Trump campagne.

Bridgegate

In 2013 kwamen zowel Christie als Stepien in opspraak bij het zogenaamde "Bridgegate-schandaal". Christie liet verschillende straten vlakbij Washington Bridge afsluiten om wraak te nemen op de burgemeester van Fort Lee. Die had Christie niet gesteund toen die gouverneur van New Jersey wilde worden. Washington Bridge is een tolbrug tussen Washington Heights in Manhattan (New York) en Fort Lee. De afsluitingen zorgden voor verkeersellende.

In mails die later uitlekten bleek dat Bill Stepien op de hoogte was van de plannen om de straten rond de brug af te sluiten. Hij noemde burgemeester Sokolich ook een idioot.

(Lees verder onder de foto):

Chris Christie liet in 2013 verschillende straten rond George Washington Bridge afsluiten
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Voor het "Bridgegate-schandaal" uitbrak was Stepien ook nog verantwoordelijk voor Chris Christie's campagne om leider te worden van de New Jersey's Republican Party. Christie won de strijd, maar Stepien werd in 2014 ontslagen. Volgens Chris Christie was het vertrouwen in hem zoek.

In 2016 leidde Bill Stepien de campagne van Republikeins presidentskandidaat Donald Trump. In 2017 is hij benoemd tot politiek directeur van het Witte Huis. Nu neemt hij de taken over van voormalig Trump-campagneleider Brad Parscale. 

Meest gelezen