Revival voor druiventeelt: landbouwer Brecht Fluyt (23) bouwt grootste serre  van Druivenstreek

Brecht Fluyt, een 23-jarige landbouwer uit Overijse, wil de grootste druivenserre van de Druivenstreek bouwen. De regio is bekend voor zijn tafeldruiven, maar het aantal telers en ook het aantal druivenserres nam de laatste tientallen jaren sterk af. 

Brecht Fluyt is 23 jaar, maar aan dromen en ambitie ontbreekt het hem niet. "Ik ga hier de grootste serre van de Druivenstreek neerpoten", vertelt Brecht aan Radio 2 Vlaams-Brabant. Brecht wil het beroep van 'serrist' nieuw leven inblazen. Op dit moment zijn er in Overijse nog maar een tiental serristen of druiventelers. De nieuwe serre zou 10.000 vierkante meter groot worden. Brecht Fluyt hoopt dat de bouw van de serre eind dit jaar van start kan gaan zodat hij volgend voorjaar de druivelaars kan planten. 

Met de komst van de goedkopere, buitenlandse druiven in de supermarkten, is het aantal serristen in de Druivenstreek de afgelopen decennia drastisch gedaald. Weinig jongeren kiezen voor het beroep van serrist, maar Brecht doet dat dus wel. "De meeste opvallende reacties krijg ik niet van leeftijdsgenoten, maar wel van ouderen. Die achten het niet mogelijk dat iemand dit beroep, waar veel handenwerk bij komt kijken, nog uitvoert. Maar ik vind het plezant om met de druivelaars bezig te zijn en bovendien zijn er al een heleboel vrienden die hebben gezegd dat ze me willen komen helpen bij de druivenknip."

De druivelaars die in de nieuwe serre moeten komen zijn al gestekt.

De allergrootste

Brecht wil zijn druiventeelt groots aanpakken. "Over twee weken start het archeologisch onderzoek, nadien moeten we nog een vergunning krijgen van de gemeente en dan kunnen de werken beginnen." Een serre van 10.000 vierkante meter bouwen, dat is het plan. 3.000 vierkante meter meer dan de huidige grootste serre. Met zijn 10.000 vierkante meter zal Brecht de grootste serre van de Druivenstreek bezitten. "Ik wil die bovendien met de modernste snufjes uitrusten, dat is het voordeel van met een wit blad beginnen. De teelt zal bovendien volledig biologisch zijn."

Op de eerste druiven van toekomstig serrist Brecht Fluyt is het nog even wachten. "Mijn Leopold 3-druiven zullen pas te proeven zijn over 4 à 5 jaar."

Meest gelezen