Deniz Yücel
AFP or licensors

Duits-Turkse journalist tot bijna 3 jaar cel veroordeeld in Turkije voor "terreurpropaganda"

De Duits-Turkse journalist Deniz Yücel is in Turkije veroordeeld tot 2 jaar en 9 maanden celstraf wegens "terroristische propaganda". De journalist was niet aanwezig tijdens de uitspraak. Yücel verblijft ondertussen in Duitsland. Hij zat voor deze zaak een jaar in voorarrest in Turkije zonder officiële aanklacht.

Yücel zou propaganda gevoerd hebben voor de PKK. Turkije beschouwt de PKK als een verboden beweging van Koerden die een guerrillaoorlog voert tegen de Turkse staat.

Yücel zelf was niet aanwezig bij de bekendmaking van het vonnis. Hij keerde in februari 2018 terug naar Duitsland, nadat hij een jaar in een Turkse gevangenis in voorarrest zat zonder officiële aanklacht. Yücel zegt dat hij tijdens zijn gevangenschap mishandeld werd. Aan zijn vrijlating zouden lange onderhandelingen vooraf gegaan zijn tussen Berlijn en het bewind in de Turkse hoofdstad Ankara. 

Ik werd gevangengenomen omdat ik mijn werk als journalist deed

Deniz Yücel

De Duitser van Turkse komaf was in Turkije correspondent voor de Duitse krant Die Welt toen hij in februari 2017 werd opgepakt voor "spionage en terreurpropaganda". Dat laatste is een ruim begrip bij Turkse aanklagers. Veel Turkse journalisten zijn wegens dit vergrijp aangepakt. Yücel had maximaal 16 jaar kunnen krijgen. 

"Ik werd gevangengenomen omdat ik mijn werk als journalist deed", schrijft Yücel als reactie op het vonnis in Die Welt. “Ik heb geen spijt." “Ik leef in vrijheid", aldus Yücel. Maar "honderden journalisten en anderen die om politieke redenen gevangen zitten, zijn dat niet".  Yücel gaat het vonnis aanvechten, dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt. 

Deniz Yücel
(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Meest gelezen