Extra screening door thermische camera in Sint-Trudoziekenhuis: "Goed als bijkomende controle"

Het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden gebruikt sinds kort een thermische camera die de lichaamstemperatuur van bezoekers op de spoedgevallen weergeeft. Het is een bijkomende controle die ze uitvoeren om het risico op besmetting te beperken.

De thermisch camera die het ziekenhuis sinds kort gebruikt kan de lichaamstemperatuur van bezoekers tot op 0,3°C nauwkeurig meten. De camera staat geïnstalleerd op de spoedgevallen en screent alle mensen die daar binnen komen. 

Bijkomende controle

Veiligheid is uiteraard al langer een prioriteit op de spoedafdeling. De camera is een extra hulpmiddel. "Vooraleer men binnen kan moet men een traject volgen dat zorgvuldig wordt opgevolgd door aanwezige medewerkers" zegt hoofdverpleger Geert Berben. Zo moeten patiënten eerst via een parlofoon een aantal vragen beantwoorden over symptomen van Covid-19. "Als ze tekenen tonen van koorts of andere symptomen worden ze naar een andere ruimte geleid waar ze opgevangen worden met de nodige beschermende maatregelen."

Als de bezoekers doorgelaten worden komen ze in het beeld van de thermische camera. Die kan de temperatuur van 25 personen tegelijk meten en geeft een rood signaal als er een kans is op verhoogde temperatuur. Na de screening van de camera komt er tenslotte nog een controle met een thermometer door een medewerker die daar voor opgeleid is. 

 

Gift voor geleverde inspanningen

Het Sint-Trudoziekenhuis kreeg de thermische camera van een beveiligingsbedrijf. En dat voor het vele werk dat het ziekenhuis en al zijn medewerkers leverde tijdens de voorbije maanden. De regio Sint-Truiden was de eerste maanden erg getroffen door het coronavirus, in het ziekenhuis was het dan ook alle hens aan dek. "We hebben het gekregen uit appreciatie en dat waarderen we natuurlijk ten zeerste" besluit  Geert Berben.

Meest gelezen