Britney Spears (foto april 2018)
Invision

#FreeBritney: Waarom moet Britney Spears bevrijd worden, en van wat en wie dan?

Op sociale media gaat de hashtag #FreeBritney de laatste weken opnieuw viraal. Bevrijd Britney. "Britney" is de Amerikaanse zangeres Britney Spears, en ze moet "bevrijd" worden van het bewindvoerderschap waar ze sinds 12 jaar onder geplaatst is. Dat is althans de overtuiging van heel wat Britney-fans, die ook geloven dat de zangeres "geheime boodschappen" verspreidt via haar posts op sociale media. Hoe zit het verhaal in elkaar?

Britney Spears (38) is een Amerikaanse zangeres die in 1998 op 17-jarige leeftijd internationaal doorbrak met de single "...Baby one more time". Herinner je de clip met Britney als onschuldig ogend schoolmeisje in uniform en met twee vlechtjes. Voordien was ze in de VS al bekend als kindsterretje in "The Mickey Mouse Club", naast andere latere beroemdheden als Christina Aguilera, Ryan Gosling en Justin Timberlake. Spears werd een wereldster die miljoenen albums verkocht en de ene na de andere hit voortbracht, denk onder meer aan "Oops!... I did it again", "Toxic", "I'm a slave 4 u" en "Womanizer".

Bekijk de clip van "...Baby one more time", de tekst gaat voort onder de video.

In de tweede helft van de jaren 2000 haalde Britney Spears niet alleen met haar muziek de aandacht. Ze kreeg steeds meer te kampen met mentale problemen en emotionele inzinkingen. Ze stortte meermaals publiekelijk in en ging door het lint, in die mate dat Spears in 2008 onder bewindvoerderschap werd geplaatst. Zowel in haar zakelijke als in haar privéleven had ze geen beslissingsrecht meer. Haar vader, James "Jamie" Spears, en een advocaat, hadden de volledige zeggenschap.

Twaalf jaar later geldt dat bewindvoerderschap nog steeds. Heel wat Britney-fans vinden het al van in het begin controversieel. Volgens hen dient het alleen maar om de popster te manipuleren en te controleren. Het is -nog volgens die fans- een dekmantel om haar machteloos te maken, opgezet door misleidende figuren die uit zijn op haar fortuin.

Wat houdt het bewindvoerderschap in?

Een bewindvoerder is een soort voogd, aangesteld door een rechter, om de belangen te behartigen van iemand van wie geoordeeld wordt dat hij niet meer in staat is om zijn eigen zaken te beheren en zelf beslissingen te nemen. In het geval van Britney Spears betekent dat dat haar vader en een advocaat de zeggenschap kregen over haar financiële situatie, haar gezondheid, woonplaats en gezinsleven, en haar carrière.  

De band tussen Britney Spears en haar vader James is op zijn zachtst gezegd gespannen. Eind vorig jaar gaf hij zijn rol als bewindvoerder op, officieel omdat hij te veel gezondheidsproblemen had. Met Jodi Montgomery werd een professionele bewindvoerder aangesteld. Zij maakte al deel uit van het team rond Spears, als haar "gezondheidsmanager". Dat wil zeggen dat Montgomery de noden van de zangeres inschat en met gezondheidsmedewerkers de juiste behandelingen en therapieën afspreekt. Ze regelt ook betalingen en verzekeringen.

Spears probeert al lang om via de rechtbank de zeggenschap over haar leven weer terug te krijgen. Eerder dit jaar zou er opnieuw een zitting daarover plaatsvinden, maar die werd door het nieuwe coronavirus uitgesteld. Nieuwe datum: 22 augustus.

(tekst gaat voort onder de foto)

Vader James "Jamie" Spears was tot vorig jaar bewindvoerder van zijn dochter (foto uit 2012).

Waarom #FreeBritney nu?

De datum van 22 augustus komt steeds dichterbij en fans die geloven dat Britney Spears het slachtoffer is van mensen met slechte bedoelingen, grijpen dat aan. Ze posten berichten op sociale media onder de hashtag #FreeBritney om aandacht te vragen voor het onrecht dat de zangeres volgens hen moet ondergaan. Spears moet daarvan bevrijd worden, vinden ze.

Er circuleren ook #FreeBritney-petities op het internet."Het wordt tijd dat ze de controle over haar eigen leven krijgt en van al die manipulatieve, controlerende, bedriegende, hebberige, slechte mensen af geraakt", lezen we in eentje ervan. "Het doel van deze petitie is dit bewindvoerderschap beëindigen zodat Britney eindelijk vrij kan zijn en haar beste leven kan leiden. Ze verdient het om te leven en om niet gedicteerd te worden wat ze moet doen, wanneer en hoe. Haar team heeft haar jarenlang stil gehouden en het is nu tijd voor Britney om te spreken. Op dit moment gaat het niet meer over Britney de popster, maar Britney de persoon."

En de "geheime boodschappen" van Britney?

Sommige fans gaan vrij ver in hun overtuiging dat Britney Spears letterlijk en figuurlijk "gevangen" zit en menen dat ze op haar sociale media geregeld geheime boodschappen uitstuurt waarin ze haar volgers om hulp smeekt. De afgelopen weken en maanden zette de zangeres soms bizarre berichten en video's op Instagram en TikTok. Mensen maken zich zorgen over haar mentale gezondheid, maar er zijn er dus ook die er méér in zien.

Spears postte bijvoorbeeld de quote "She wore flowers in her hair and carried magic secrets in her eyes", uit het boek "De god van kleine dingen" van Arundhati Roy. Volgens believers geen toeval, omdat de personages in dat boek proberen te ontsnappen aan hun destructieve ouders. "Dit is geen toeval meer, Britney Spears stuurt ons boodschappen om hulp", reageren fans.

(tekst gaat voort onder de posts)

Een andere post was een filmpje waarin Britney Spears door het scherm paradeert met een boeket dat ze naar eigen zeggen van haar bloemist gekregen had. "Ik was zo blij dat ik mijn favoriete gele topje moest aandoen en dit gewoon moest delen!", schrijft ze. En dat nadat fans als reactie op eerdere posts hadden geschreven dat ze iets geels moest dragen als ze hulp nodig had. Idem voor een Instagram-post over duiven.

(tekst gaat voort onder de posts)

Wat zegt Britney Spears zelf?

Britney Spears heeft nog niet openlijk gereageerd op de #FreeBritney-beweging. Vorig jaar werd de zangeres een tijdje opgenomen in een instelling voor mentale gezondheidszorg. In een post op Instagram vroeg ze haar fans toen "om niet alles te geloven wat je over mijn leven leest en hoort. Jullie liefde en toewijding is ongelofelijk. Maar wat ik nu nodig heb, is een klein beetje privacy om alle moeilijke dingen die het leven op mijn pad gooit, te verwerken."

Meest gelezen