Nicolas Maeterlinck

Gouverneur Antwerpen Cathy Berx: "Krijgen geen besmettingscijfers op wijk- of straatniveau, kunnen zo niet optreden"

Op dit moment zijn er alleen besmettingscijfers bekend per gemeente. De gouverneur van de provincie Antwerpen, Cathy Berx, vindt dat niet fijnmazig genoeg. Ze wil snel en gericht kunnen optreden en mogelijk de maatregelen weer verstrengen als er op bepaalde plaatsen of bij bepaalde activiteiten meer besmettingen worden vastgesteld. Dat zei ze vanmorgen bij Radio 2 Antwerpen in "Start je Dag".

 

Nu is het zoeken naar een speld in een hooiberg
Cathy Berx, gouverneur Antwerpen

Sinds het versoepelen van de maatregelen, zijn er opnieuw meer besmettingen.  Een algemene lockdown bij een nieuwe piek is niet wenselijk. "Daarom is het nodig dat we goed weten waar die besmettingen zitten, om plaatselijke maatregelen te kunnen nemen", zegt gouverneur Berx. "Neem nu Anwerpen, een stad van 550.000 inwoners. Als je die precieze informatie niet hebt, is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Als je naar de supermarkt gaat, mag dat terug met meerdere personen. Je ziet ook dat er meer mensen in de supermarkt rondlopen. Als we weten dat er een probleem is in een bepaalde buurt, zouden we er kunnen opleggen om opnieuw alleen te komen winkelen en voor een bepaalde tijd. Hetzelfde met onze contactbubbel. Nu is die verhoogd naar 15 personen maar je zou dan kunnen denken aan een verstrenging in een bepaalde wijk, mochten de cijfers daarom vragen. Evenementen zijn nu toegelaten. Als we weten dat er in een bepaalde wijk een evenement is gepland maar in die buurt is het aantal besmettingen toegenomen, dan moet je dat kunnen herzien."

Provinciale Crisiscel bijeen

Vanmiddag om 15u zit de Provinciale Crisiscel bijeen om een overzicht te krijgen van de hele provincie. De Vlaamse dienst Zorg en Gezondheid zit ook mee aan tafel. "Zij hebben een goed inzicht in de cijfers en wat er kan. We hopen om dan toch wat preciezer te weten waar de besmettingen zitten. We kunnen dan mogelijk bekijken hoe we ons zo goed mogelijk kunnen organiseren als het nodig is om verdere besmettingen te voorkomen. Tenslotte doe ik nogmaals een oproep om ons aan de maatregelen te houden. Alleen op die manier kunnen we voorkomen dat er een verdere verspreiding van het virus is."

Meest gelezen