Handelszaken in centrum Wetteren twee weken dicht door asbestbrand

Aan het Stationsplein in Wetteren moeten enkele handelszaken twee weken sluiten omdat er asbestdeeltjes zijn beland na een zware brand afgelopen weekend. De schutterstoren ging toen in vlammen op en uit de dakbedekking kwam asbest vrij.  De stof kan kankerverwekkend zijn. In de wijde omgeving zijn de asbestdeeltjes intussen al opgeruimd, maar bij de handelszaken vlakbij de toren duiken ze nog op. 

De afgebrande schutterstoren in Wetteren blijft voor beroering zorgen. Enkele handelszaken, vooral horeca, aan het Stationsplein moeten de komende twee weken verplicht dicht blijven omdat er asbestdeeltjes zijn teruggevonden, zowel buiten als binnen. "Een gespecialiseerde firma gaat de zaken vandaag hermetisch afsluiten. Er liggen ook asbestdeeltjes binnen en die moeten opgeruimd worden. Dat kan niet als er voortdurend mensen binnen en buiten lopen, het is bovendien gevaarlijk", zegt burgemeester Alain Pardaen (CD&V).

Harde dobber na corona

"We begrijpen dat het voor handelszaken die door de coronacrisis de afgelopen maanden al moesten sluiten een nieuwe klap is. Maar we baseren ons op het advies van een asbestexpert die gisteren overal controles heeft uitgevoerd", verklaart Pardaen. 

Wie gaat opruiming betalen?

De asbestdeeltjes zullen opgeruimd worden door een gespecialiseerde firma. Wie de factuur zal betalen voor de werken is nog onduidelijk want er is nu ook discussie over wie de eigenaar van de afgebrande schutterstoren is. Volgens de ene is het een brouwerij, volgens de andere de gemeente.  Uit onderzoek naar de brand blijkt dat er geen kwaad opzet in het spel is. De schutterstoren in Wetteren is beschermd historisch erfgoed. 

Bewoners die vragen hebben zoals "Mag ik de eieren van mijn kip nog opeten?" kunnen dergelijke informatie vinden via dit document.

kasto80

Meest gelezen