BELGA

Huisartsen bezorgd: "Coronacijfers stijgen en overal haperingen in systeem, kunnen we lokale uitbraken wel beheren?"

Verschillende huisartsenkringen in ons land trekken aan de alarmbel omdat ze de laatste dagen een "opmerkelijke stijging" van het aantal coronabesmettingen zien. Dat zegt huisartsenvereniging Domus Medica. "De grootste bezorgdheid is dat het systeem overal haperingen vertoont. Gaan we er wel in slagen om lokale uitbraken te managen?"

Voor de achtste dag op rij stijgen de cijfers, en volgens het wetenschappelijk instituut Sciensano zijn er nu gemiddeld zo'n 100 nieuwe coronabesmettingen per dag. Maar huisartsen vrezen dat dat een onderschatting is. "We krijgen de signalen van verschillende huisartsenkringen dat er een opmerkelijke stijging van het aantal positieve testen is de laatste dagen", zegt Roel Van Giel van Domus Medica.

Globale cijfers heeft Domus Medica niet. "Het gaat om lokale berichten, ineens 10 of 15 besmettingen in een bepaalde gemeente. Maar het zijn wel verschillende huisartsenkringen uit verschillende regio's die laten verstaan dat er duidelijk meer positieve gevallen zijn dan een week of twee weken geleden."

Er komt ook heel wat kritiek op de cijfers van Sciensano, en vooral dan dat de cijfers achterlopen. Dat gevoel wordt gedeeld door Van Giel: "Wij lopen waarschijnlijk een stukje voor op de data van Sciensano. Daar zit een kleine vertraging van een drietal dagen op. De positieve testen die de huisartsen zien, zijn de positieve testen van vandaag. Dus we verwachten de volgende dagen een verdere stijging."

We verwachten de volgende dagen een verdere stijging

Roel Van Giel, Domus Medica

De stijging van de cijfers is één ding. "We wisten dat dat ging gebeuren", zegt Van Giel. Een andere zaak zijn de mankementen in het systeem. "Er is gekozen voor het systeem om snel te detecteren en dan snel lokaal maatregelen te nemen. Maar overal in het systeem zijn haperingen. Dus we zijn bezorgd of we er wel in gaan slagen om die lokale uitbraken te managen. We hebben dat wel nodig, anders blijft het virus zich verspreiden en dan krijgen we een grotere golf."

Overal in het systeem zijn haperingen

Roel Van Giel, Domus Medica

Hij roept ook de bevolking op om zich nauwgezetter aan de regels te houden: "We gaan een tandje moeten bijsteken om de basisregels op te volgen, om de epidemie onder controle te houden."

Meest gelezen