Limburgse politie heeft nieuwe verkeerscampagne: “Wist je dat …?”

De federale wegpolitie en de Limburgse lokale politie houden deze zomer een nieuwe SLIM-actie. Dat staat voor Safe Limburg. Het gaat om een positieve campagne die mensen aanmoedigt het juiste te doen en die gebaseerd is op weetjes over het verkeer.

“Wist je dat een taxirit tussen Hasselt en Genk minder kost dan een boete voor dronken rijden?” Met dit soort weetjes wil de Limburgse politie deze zomer campagne voeren. De traditionele BOB-campagne in de zomer kan niet doorgaan omwille van de coronacrisis, dus is er nu een alternatief. Gerry Peeters van de federale wegpolitie: “We willen een positieve campagne want we doen het al heel goed. Vorig jaar waren 98% van de chauffeurs in orde tijdens een controle. Die zaten nuchter achter het stuur. We doen het daarmee zelfs iets beter dan het nationale gemiddelde. Maar het kan altijd nog beter.”

Veilig blazen

Ook dit jaar kan je gevraagd worden om te blazen, om zo te checken of je gedronken hebt als je met de auto rijdt. Alleen gebeurt dat anders door de coronamaatregelen. “We houden afstand en raken nooit een blaaspijpje aan”, vertelt Gerry Peeters. “We gaan ook niet in het verlengde van die blaaspijpjes staan om geen lucht in ons gezicht te krijgen.”

De agenten zullen ook een mondmasker dragen en als er een drugstest wordt afgenomen, zal er met een vizier gewerkt worden. Maar ook naar degene die gecontroleerd wordt, zijn er veiligheidsmaatregelen. De trechtertjes waarin je moet blazen worden minder gebruikt, omdat daarin speeksel kan achterblijven. “Je kan die trechters niet met alcoholgel reinigen, want dat zou een vertekend beeld kunnen geven. Dus gebruiken we ze beter niet”, voegt Peeters er nog aan toe.

Meest gelezen