Liveblog - Huisartsen zien "opmerkelijke stijging" in cijfers en trekken aan alarmbel: "Overal haperingen in systeem"

Verschillende huisartsenkringen in ons land zien het aantal coronabesmettingen snel oplopen. Dat zegt huisartsenvereniging Domus Medica, die zich bezorgd toont: "Het systeem vertoont overal haperingen, kunnen we lokale uitbraken wel beheren?" Intussen heeft premier Sophie Wilmès (MR) ook aan Sciensano gevraagd om opnieuw dagcijfers te geven, en dat is "vrij eenvoudig realiseerbaar", zegt viroloog Steven Van Gucht. Volg alle updates over het coronavirus in de liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Huisartsen zien cijfers snel toenemen

Verschillende huisartsenkringen in ons land trekken aan de alarmbel omdat ze de laatste dagen een "opmerkelijke stijging" van het aantal coronabesmettingen zien. Dat zegt huisartsenvereniging Domus Medica. "De grootste bezorgdheid is dat het systeem overal haperingen vertoont. Gaan we er wel in slagen om lokale uitbraken te managen?"

Lees meer in dit artikel: 

Viroloog Steven Van Gucht: "Vrij eenvoudig realiseerbaar om dagcijfers te geven, maar die schommelen wel hard"

Viroloog Steven Van Gucht, van het wetenschappelijk instituut Sciensano, heeft de vraag van premier Wilmès om opnieuw dagcijfers te geven "gehoord": "Dat is op zich vrij eenvoudig realiseerbaar", reageert hij in "De wereld vandaag". "Maar ik moet wel een kanttekening maken, die schommelen heel hard. We zien dan een weekendeffect, de cijfers schieten dan plots de hoogte in en dat betekent niet per se dat er een uitbraak is. Dat heeft dan te maken met de manier waarop informatie doorstroomt."

Hij wil het systeem om de gemiddeldes te geven dan ook niet helemaal afschrijven. "De schommelingen van dag tot dag waren niet heel relevant. Nu krijg je een zevendaags gemiddeld dat rekening houdt met de schommelingen binnen een week. Dat geeft eigenlijk een beter beeld van de kortetermijntrend."

De schommelingen van dag tot dag waren niet heel relevant. Nu krijg je een zevendaags gemiddeld dat rekening houdt met de schommelingen binnen een week

Hij benadrukt dat dat kortetermijngemiddelde belangrijk is. "We moeten kort op de bal spelen, en kijken waar plotse verhogingen vandaan komen. Dat signaal kan van boven, van ons, komen, of van onderuit, van scholen, een burgemeester. Dan moeten we kijken wat er aan de hand is, vanwaar de besmettingen komen..."

Van Gucht is het dan ook niet helemaal eens met de kritiek dat er té weinig informatie voor handen is. "Dat wordt van nabij opgevolgd, maar we moeten ook wel eerst een analyse laten maken. Beslissingen over de privacy bij de contactopsporing, over naar welke informatie mag gevraagd worden, zijn een politiek probleem", zegt Van Gucht nog in "Het Journaal" (zie video onder).

Volgens Van Gucht komt de verhoging van de besmettingen ook "niet onverwacht". "Dat is de prijs die we betalen voor de versoepelingen. Het neemt niet weg dat we het ernstig moeten nemen."

De stijging is de prijs die we betalen voor de versoepelingen 

Videospeler inladen...

"Rusland hackt onderzoekers naar coronavaccin"

Russische hackers hebben geprobeerd om gegevens te stelen van onderzoekers in Oxford die een vaccin ontwikkelen tegen Covid 19. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken zitten de Russische inlichtingendiensten hierachter. Maar een woordvoerder van president Poetin ontkent.

Videospeler inladen...

Sterke stijging coronacijfers in Spanje

In Spanje zijn er de afgelopen 24 uur 580 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Dat is de sterkste stijging in meer dan twee maanden tijd. Gisteren steeg het aantal besmettingen met 390. Vooral in de noordelijke regio’s Catalonië en Aragon is de stijging sterk.

Catalonië ziet de cijfers van het aantal coronabesmettingen al een tijd stijgen. In sommige delen van de regio zijn opnieuw strengere maatregelen afgekondigd. Sinds gisteren zijn 160.000 mensen er opnieuw in lockdown.

Volgens de directeur van het Spaanse RIVM, Fernando Simón,  volgen mensen de coronamaatregelen minder goed op. Hij noemt de huidige situatie “zorgwekkend”. 

Er zijn meer dan 170 uitbraken geteld in het land, sinds Spanje uit volledige lockdown is. De meeste in Catalonië. 70 procent van de nieuwe patiënten heeft geen symptomen.

Gezondheid boven privacy? "Rond andere ziektes doen wij dat al 40 jaar"

De nieuwe privacy-regels hoeven de contactracers niet te beletten om bij een gesprek met besmette personen door te vragen naar meer details. Dat zegt Wouter Arrazola de Onate, medisch directeur van Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding. "Er is een infectieziektewetgeving die in principe toelaat alles te vragen wat je nodig hebt om de volksgezondheid te vrijwaren."

Lees meer in dit artikel:

Forse kritiek op politieke recuperatie van coronacrisis in Hongarije

Op medisch vlak is de coronacrisis behoorlijk goed aangepakt in Hongarije, maar op politiek vlak is er forse kritiek vanuit de Hongaarse oppositie en vanuit de Europese Unie. De kritiek luidt dat de regering-Orbàn volmachten kreeg en misbruikte om besluiten uit te vaardigen met als doel de oppositie te verzwakken. Ook mensen die kritiek uitten, werden aangepakt. Bekijk de reportage uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Op bezoek bij een B&B die intussen een maand weer open is

Ook uitbaters van vakantiehuizen en B&B's buiten de kust, merken dat veel landgenoten kiezen voor een vakantie in eigen land. Veel meer dan vorig jaar. Toerisme Vlaanderen had al in kaart gebracht dat 41 procent van de Belgen door corona kiest voor een zogenoemde staycation dit jaar, een vakantie dicht bij huis. Voor de pandemie was dat 17 procent.  De boekingen lopen vlot binnen. Onze ploeg maakte dit verslag in Rotselaar:

Videospeler inladen...

Gezondheidsinspecteurs die al jaren infectieziektes opsporen, helpen nu contactopsporing: "Mensen in callcentra doen echt hun best"

Een team van artsen en verpleegkundigen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid houdt zich al jaren bezig met het opsporen van infectieziekten en begeleidt nu de callcentra die mogelijk besmette mensen met het coronavirus opsporen. De verantwoordelijke erkent dat niet alles goed loopt, maar hij nuanceert: het is ook aan de burger om mee te werken en voldoende informatie te geven. Onze ploeg maakte dit verslag:

Videospeler inladen...

Burgemeester van Moorslede: "Volgens Sciensano 3 nieuwe gevallen sinds het weekend, maar ik weet dat het er 11 zijn"

Veel burgemeesters stellen zich vragen bij de officiële coronacijfers in ons land. Volgens burgemeester Ward Vergote (Open VLD) van Moorslede in West-Vlaanderen liggen die in zijn gemeente veel lager dan wat hij hoort bij de plaatselijke huisartsen. Onze ploeg maakte dit verslag:

Videospeler inladen...

Nederland wil corona-app op 1 september in gebruik

Nederland wil op 1 september een corona-app lanceren, dat heeft het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid gemeld. Nederland wil de app met de naam “CoronaMelder” inzetten tegen de verspreiding  van het coronavirus. Eind augustus staan nog verschillende tests gepland. 

Na nog enkele tests en twee grote proeven in de laatste twee weken van augustus in de regio's Twente en Rotterdam-Rijnmond, staat de landelijke invoering van de app begin september gepland. De app is vanaf 17 augustus voor iedereen te downloaden. Maar vanaf 1 september wordt de app pas landelijk bruikbaar en gaan de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten ermee werken.

De app is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek naar mensen die in contact zijn geweest met mensen die het virus dragen. Gebruik van de app is vrijwillig. Informatie van en over de gebruikers wordt niet opgeslagen. Ook mogen mensen niet gedwongen worden om de app te gaan gebruiken, bijvoorbeeld door een werkgever of een restauranteigenaar.

De CoronaMelder werkt via bluetooth en waarschuwt mensen die in de veertien dagen daarvoor ongeveer 15 minuten lang in de nabijheid van iemand zijn geweest die positief is getest op het coronavirus. Dat kunnen bijvoorbeeld medereizigers zijn in het openbaar vervoer of bezoekers van restaurants. Met de app kunnen meer mensen en ook onbekenden worden gewaarschuwd. De ontvanger van de melding krijgt ook advies over de vraag wat het beste is om te doen.

Meest gelezen