Geen "Lolands" dit jaar in Scherpenheuvel-Zichem: “Coronaveilig festival niet mogelijk”

Het festival "Lolands" in Scherpenheuvel-Zichem gaat dit jaar niet door. De organisatie nam de beslissing omdat een coronaveilig festival niet mogelijk is. Het stijgend aantal coronacijfers van de afgelopen dagen was de doorslaggevende factor.

Het festival Lolands zou normaal gezien plaatsvinden in september, maar gaat dit jaar niet door. Daar heeft de organisatie twee redenen voor. “De eerste reden is dat wij een festival zijn dat met de gezondheid van mensen bezig is. Met de opbrengst van het festival willen wij de spierziekte ALS uit de wereld helpen. We willen het risico dan ook niet lopen om de gezondheid van mensen in gevaar te brengen door het publiek bloot te stellen aan een mogelijke besmetting met het coronavirus”, vertelt organisator Tim Vankerkhoven. “De tweede reden is dat een coronaveilig festival gewoonweg niet mogelijk is volgens het Covid Event Risk Model van de overheid .”

Gezondheid op het spel

De doorslaggevende factor in deze beslissing is het stijgend aantal coronabesmettingen van de afgelopen dagen. “We waren het eigenlijk al langer aan het opgeven”, zegt Tim Vankerkhoven. "De gezondheid van mensen staat op het spel en dat risico willen we niet lopen. Maar de doorslaggevende factor in de beslissing om het festival niet te laten doorgaan is dat de coronacijfers terug aan het stijgen zijn.”

Goede doel

De vrijwilligers, sponsors en artiesten hoopten dat het festival toch kon doorgaan zodat er geld kon worden ingezameld voor het onderzoek naar ALS. “We hebben tot het laatste moment geprobeerd om een werkende oplossing te vinden”, vertelt Vankerkhoven. “Onze intentie is om geld in te zamelen voor het goede doel en het is nooit fijn om zoiets te moeten afgelasten. Jaarlijks gaat de opbrengst van het festival naar het Laeversfonds voor onderzoek naar ALS. Jammer genoeg zullen we dit jaar geen cheque kunnen uitschrijven.”

De mensen die al een ticket kochten voor het festival, kunnen rekenen op een volledige terugbetaling. Een nieuwe editie van Lolands zal normaalgezien plaatsvinden op 17 en 18 september 2021. De reeds bevestigde artiesten Daan en De Kreuners zullen dan terug op de affiche staan.

Meest gelezen