Monument An en Eefje opnieuw in Hasseltse Stadspark

Het monument van An en Eefje praalt vroeger dan verwacht terug in het Hasseltse stadspark. Door werken aan het park werd het beeld in het voorjaar van 2018 weggehaald en opgeborgen in het Hasseltse stadsmagazijn. Sinds woensdag valt het terug te bezichtigen, midden in een bloemenperk.

“We hebben het monument in een apart perkje geplaatst, waarin speciale bloemen worden gezaaid om vlinders aan te trekken", vertelt bevoegd schepen Joost Venken (Roodgroen+). "Zo willen we een levendige en kleurrijke herinnering creëren, aan een gebeurtenis die we nooit meer mogen vergeten."

Werken Hasseltse stadspark

In januari 2012 werd in de bloementuin van het Hasseltse stadspark een door de Nederlandse kunstenaars Lia en Jaap Krol vervaardigd monument onthuld. Het standbeeld werd gemaakt ter nagedachtenis van An Marchal en Eefje Lambrechts, die in 1995 door Marc Dutroux werden ontvoerd en later ook vermoord. Door werken aan het Hasseltse stadspark, die aanvatten in het voorjaar van 2018, werd het kunstwerk tijdelijk opgeborgen. “Het leek er even op dat het nog langer zou duren voor het beeld kon worden teruggeplaatst”, vertelt schepen Joost Venken  “Maar omdat we recent besloten dat er toch geen parkeergarage komt onder het park, kan het beeld terug geïnstalleerd worden.”

De werken aan het park zijn echter nog niet helemaal afgerond. “Omdat we een alternatief zullen zoeken voor de geplande parkeergarage tussen het Jessa Ziekenhuis en het cultureel centrum, kunnen we sneller herstarten met de heraanleg van het eerste deel van het park. Deze beslissing zal de kwaliteit van het park zeker ten goede komen.” 

Meest gelezen