Radio 2

Ontmoet de "barometerman” van Kuringen: “Ik meet álles, van fijn stof en aardbevingen tot radioactiviteit in de buurt”

Jos Gysenbergs uit Kuringen (Hasselt) heeft in en rond zijn woning allerhande meetapparaten staan om verschillende data bij te houden. Zo meet hij onder andere het fijnstofgehalte in zijn straat, het radioactiviteitsniveau en hij houdt in de gaten hoe fel de grond trilt in de buurt. “Een uit de hand gelopen hobby”, verklaart Gysenbergs. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

Wie de tablet van Jos Gysenbergs openslaat, begrijpt waarschijnlijk weinig van de vele cijfers en grafieken die er op te zien zijn. Via die tablet houdt de man heel wat data bij die binnenkomen via verschillende toestelletjes, verspreid over het hele huis en de tuin. “Aan de voorgevel van het huis hangt bijvoorbeeld een fijnstofmeter. Met dat apparaat merkte je daags na de start van de lockdown al een terugval van het fijnstofgehalte in de straat. Er staat ook een telraam dat zo gevoelig is dat het fietsers, voetgangers en gemotoriseerde voertuigen kan onderscheiden. Ook die tellingen namen sterk af tijdens de lockdown.”

Op het dak staat een vliegtuigradar, die al het vliegverkeer boven Hasselt bijhoudt. Maar ook achter in de tuin, aan het tuinhuis, hangen nog wat apparaten. Zo heeft Gysenbergs een geigerteller hangen, waarmee je meet hoeveel radioactiviteit er in de lucht hangt. “Gelukkig heeft die teller hier nog nooit een piek vertoond. Daarvoor zou je al naast een kerncentrale moeten staan.” Ook een apparaat dat aardbevingen meet zit bij in de collectie. “Niet dat hier aardbevingen plaatsvinden”, benadrukt de “barometerman”. “Maar wanneer er een beetje verderop een vrachtwagen passeert, kan je dat zien aan de data.” Ten slotte staat er nog een weerstation op het dak van het tuinhuis. “Dat station kan je online ook raadplegen, om te zien wat voor weer het hier wordt. Als je leest dat het binnen een uur zal regenen, dan regent het een uur later ook.”

Je kan beter een probleem aantonen met de juiste data, dan aan activisme te doen.
Jos Gysenbergs

Het lijkt bijna een obsessie, of een blijk van wantrouwen naar officiële instanties toe. Voor Jos Gysenbergs is het vooral een uit de hand gelopen hobby. “Dat begon als klein kind. Toen kreeg ik van mijn ouders een oude batterij met een lampje aan. Iets later had ik een klein weerstationnetje. En sindsdien zijn er alleen maar apparaten bijgekomen. Ik meet het allemaal uit nieuwsgierigheid. Nogal wat mensen protesteren bijvoorbeeld tegen luchtverontreiniging. Ik dacht: in plaats van te protesteren, ga ik het zelf gewoon aantonen. Je kan beter een probleem aantonen met de juiste data, dan aan activisme te doen.”

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen