Brussels plan tegen geweld op vrouwen: betere straatverlichting en meer politie in metrostations

De Brusselse regering heeft een plan klaar om het geweld tegen vrouwen in Brussel te bestrijden. In dat plan staan 56 maatregelen die vrouwen een veiliger gevoel moeten geven op straat en op het openbaar vervoer. Zo komt er een betere straatverlichting. En in de metrostations zal meer politie ingezet worden. 

"Vrouwen voelen zich vaak onveilig op het openbaar vervoer of in de openbare ruimte", zegt Brussels minister Elke Van den Brandt. "Ze worden vaak verbaal of fysiek lastiggevallen en daar moet tegen opgetreden worden. We gaan zorgen voor meer aanwezigheid van politie in de Brusselse metrostations. Maar we moeten ook zorgen dat agenten goed weten wat intimidatie en agressie tegen vrouwen inhoudt. En het is ook belangrijk dat vrouwen weten dat ze een klacht kunnen indienen bij een meldpunt."

Betere straatverlichting

Om vrouwen een veiliger gevoel te geven op straat in Brussel, wordt ook de inrichting van enkele straten en pleinen aangepakt. Op sommige plaatsen komen bredere voetpaden en een betere straatverlichting. Zo wordt de sociale controle makkelijker en gaan vrouwen minder geneigd zijn om bepaalde straten te mijden of hun kledij aan te passen, is de redenering. 

Ook figuurlijk wil de hoofdstad meer vrouwen op straat. De Brusselse regering zet zich in om meer straten en pleinen te vernoemen naar vrouwen.

Meest gelezen