Foto: Politiepost Mechelen

Politiezone Mechelen-Willebroek zet jobstudenten in om te controleren of coronamaatregelen worden nageleefd

De politiezone Mechelen-Willebroek zet jobstudenten in om mensen te wijzen op overlast en het niet-naleven van de coronamaatregelen. De studenten zijn een aanvulling op de politie en de gemeenschapswachten. Het project heet "Team Leefbaarheid" en momenteel zijn al 31 studenten op pad. “Met dit project willen we studenten ook warm maken voor een job bij de politie en dat lukt aardig”, vertelt Daniël Dumoulin van de politie. 

Sinds de lockdown is de werklast van de politie enorm toegenomen, daarom worden er nu studenten ingezet die mensen kunnen wijzen op hun fout gedrag. Ze worden ingezet op overlast gevoelige plaatsen, vertelt Dumoulin. “Dat zijn plaatsen waar veel mensen samenkomen. Dan denk ik aan de markt en de speelpleintjes waar ze toezicht uitoefenen.”

Geen boetes, wel aanzetten tot correct gedrag

De studenten gaan altijd per twee op pad. Ze kunnen geen boetes geven, maar wel mensen op het juiste spoor zetten. “En mochten er problemen zijn, kunnen zij altijd rekenen op de bijstand van de politie. De studenten beschikken over een gsm waarmee ze onze meldkamer kunnen bereiken wanneer ze bijstand nodig hebben”, aldus Dumoulin.

Warm maken voor job bij de politie

Vorige maand solliciteerden heel wat enthousiaste studenten. Op heel korte tijd heeft de politie van meer dan 100 kandidaten respons gekregen op de vacature, vertelt Dumoulin. “Het zijn enerzijds mensen die gemotiveerd zijn om dit werk te doen. Anderzijds is het ook de bedoeling om de jongeren kennis te laten maken met de politiecultuur en politieomgeving. Zo proberen we de jongeren warm te maken voor een eventuele job bij de politie. We kunnen in tussentijd vaststellen dat een aantal mensen de smaak te pakken hebben en een toekomstige job bij de politie wel zien zitten.”

Meest gelezen