President Andrzej Duda
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Presidentsverkiezingen Polen: Oppositiepartij vecht overwinning president Duda aan

De grootste oppositiepartij in Polen zal officieel verzoeken de uitslag van de presidentsverkiezingen ongeldig te verklaren. De partij bekritiseert dat onder meer publieke fondsen zijn gebruikt in de campagne van huidig president Andrzej Duda.

"De stemming zelf kan goed zijn uitgevoerd. Maar de omstandigheden, het gebruik van publieke financiën en het gebruik van publieke media, leidden tot een ongelijk speelveld", aldus de leider van de oppositiepartij Burgerplatform Borys Budka. De verkiezing "was niet eerlijk, noch democratisch", zei hij.

De partij gaat een electoraal protest indienen bij het Hooggerechtshof. "Als we niet wijzen op onregelmatigheden, zal de volgende verkiezing nog meer vertekend zijn", aldus Budka.

In de verkiezingen verloor Rafal Trzaskowski, de burgemeester van Warschau en de viceleider van de PO, dit weekend met 2 procentpunten van Duda.

Oppositiekandidaat Rafal Trzaskowski
AFP or licensors

"Openbare omroep campagnevehikel voor zittende president"

De verklaringen van Budka zijn in lijn met een beoordeling van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die de verkiezingen beschouwde als "goed bestuurd ondanks onregelmatigheden in de regulering van belangrijke aspecten". Volgens deze organisatie trad de openbare tv-omroep op als een "campagnevehikel voor de zittende president”. Daarnaast “vervaagde de betrokkenheid van de premier in de campagne van Duda de lijn tussen staat en partij".

Zelfs onder de PO-leden lijkt er weinig hoop te zijn dat de verkiezingen uiteindelijk als ongeldig zullen worden verklaard.

Bekijk hier het verslag van de overwinning van Duda uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen