Psycholoog Barbara Depreeuw: "We zitten met een coronamoeheid"

Tijdens  de persconferentie van de Veiligheidsraad werden we allemaal op de vingers getikt omdat we de coronamaatregelen niet goed blijven volgen.  Maar dat lijkt steeds moeilijker te worden. Volgens Barbara Depreeuw, klinisch psycholoog in Leuven, is dat normaal: "We worden de dreiging gewoon en het duurt te lang."

De woorden van premier Wilmès op de persconferentie ven de Veiligheidsraad waren duidelijk. De hele bevolking moet beter zijn best doen om de coronamaatregelen na te leven. Klinisch psycholoog Barbara Depreeuw begrijpt waarom dat zo moeilijk is: "Je kan spreken van een coronamoeheid."

Volgens de psycholoog raken we gewend aan de dreiging en dan zakt onze angst. Iets wat de eerste keer heel spannend is, is dat na de honderdste keer niet meer. "Er is een verschil tussen iets weten en het voelen. We zijn al zo gewoon aan de situatie dat we ons niet meer angstig voelen," zegt Depreeuw. Zonder die angst en spanning voelen we ons weer normaal en vervallen we in oude gewoontes.

Je ziet de impact op korte termijn niet, maar de restricties voel je wel heel hard"

"Daarnaast duurt het ook al heel lang. We leven sinds maart al met restricties en verlangen nu naar vrijheid. De nieuwe situatie is ook niet leuker met al die maatregelen," vertelt Depreeuw. Er is dus zeker sprake van een coronamoeheid.

Het is ook belangrijk dat mensen de impact van hun acties kunnen ondervinden. Op korte termijn zien we niet of de maatregelen een verschil maken, waardoor we ze ook minder goed opvolgen. Depreeuw: "Je ziet de impact op korte termijn niet, maar de restricties voel je wel heel hard."

Betrokkenheid vergroten

De dreiging moet volgens de therapeut duidelijker worden en persoonlijker aanvoelen, anders komt de boodschap niet aan. "Die boodschap moet concreter gemaakt worden. De bevolking moet voelen dat de dreiging dichtbij is en dat gevoel hebben we nu nog niet. We kunnen die betrokkenheid vergroten met beelden en persoonlijke verhalen zoals we dat in het begin van de epidemie deden," besluit Depreeuw.

Meest gelezen