Videospeler inladen...

Dokter Arrazola de Oñate: "Regels privacy hoeven contactopspoorders niet te beletten om door te vragen"

De nieuwe privacy-regels hoeven de contactopspoorders niet te beletten om bij een gesprek met besmette personen door te vragen naar meer details. Dat zegt Wouter Arrazola de Oñate, medisch directeur van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding in "Terzake". "Er is een infectieziektewetgeving die in principe toelaat alles te vragen wat je nodig hebt om de volksgezondheid te vrijwaren."

Het opsporen van de contacten van mensen die besmet zijn met het coronavirus verloopt nog altijd niet zoals het moet. Dat zou onder andere te wijten zijn aan het feit dat de contactopspoorders geen privacy-gevoelige informatie mogen vragen zoals de locatie van de besmette persoon. 

Maar Arrazola de Oñate twijfelt daaraan. "Rond andere ziektes doen wij dat al 40 jaar. GDPR is iets nieuws en ik denk dat men daar iets te obsessief streng mee bezig is. Het gaat hier om een ernstig gezondheidsprobleem. Er is ook een infectieziektewetgeving die in principe toelaat alles te vragen wat je nodig hebt om de volksgezondheid te vrijwaren."

"Dat is natuurlijk nog iets anders dan een app die dat automatisch bij iedereen zou doen, daar ben ik ook wat strenger voor", zegt Arrazola de Oñate. "Maar het navragen door iemand die onderworpen is aan een beroepsgeheim, dat is absoluut mogelijk en we moeten niet wachten tot een eventuele aanpassing van de privacy-regels om in gang te schieten".

Arrazola de Oñate heeft vanuit zijn ervaring in het opsporen van tbc nog wat tips om de contactopsporing van het coronavirus te verbeteren, al waarschuwt hij dat zelfs met het perfecte contactonderzoek je niet van iedere casus kan zeggen waar die besmet is geraakt.

Het contactonderzoek moet wel zo goed mogelijk verlopen, volgens de state of the art.  Bij het nieuwe contactonderzoek ontbreken een aantal regels, bijvoorbeeld het ontbreekt aan een case manager. "Die zou als hij iemand met Covid 19 belt, zelf alle mogelijke contactpersonen moeten contacteren en heel dat pakket opvolgen."

Ook het informaticasysteem kan nog verbeterd worden en liefst is de bellende persoon iemand die ingebed is in de lokale wijken. "Die kent dan de huisartsen op de duur en dan kan het tot een heel mooie samenwerking komen tussen huisarts en de tracer, die samen de situatie ter plekke goed kunnen inschatten."

Bekijk hieronder het hele gesprek met dokter Arraola de Oñate in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen