Videospeler inladen...

"Jullie pijn is onze pijn": Spanje herdenkt zijn coronaslachtoffers en die van de hele wereld

Tijdens een grote herdenkingsplechtigheid in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn de slachtoffers herdacht van de coronapandemie, die nog altijd om zich heen grijpt. Spanje is een van de zwaarst getroffen landen, met 28.400 doden en een kwart miljoen besmettingen. "De Spanjaarden hebben dit altijd gezien als een oorlog, en de regering heeft er een punt van gemaakt om de slachtoffers te herdenken", zegt correspondent Sven Tuyttens.   

Zwarte mondmaskers. Vanmorgen zijn ze een accessoire van rouw op de plechtigheid voor coronaslachtoffers in de Spaanse hoofdstad Madrid. Koning Felipe en zijn gezin, maar ook de Europese raadsvoorzitter Charles Michel, commissievoorzitter Ursula von der Leyen en topman Tedros Gebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn bij de genodigden. De plechtigheid vindt plaats op het Plaza de la Armeria, het historische binnenplein van het koninklijk paleis in Madrid. 

Spanje is bij de meest getroffen landen ter wereld, met 28.400 doden en een kwart miljoen besmettingen. "Voor de Spanjaarden is de coronacrisis een oorlog, en de regering maakt er een punt van om de slachtoffers te herdenken", zegt correpondent Sven Tuyttens. In Spanje werd in mei al een periode van tien dagen van nationale rouw afgekondigd en er waren al religieuze rouwdiensten. Daar bleef de socialistische premier Sanchez weg, en dat leverde hem veel kritiek op. Omgekeerd weigert de uiterst rechtse partij Vox als enige om vandaag naar de plechtigheid te komen uit onvrede met de sociaaldemocratische regering, die volgens haar de cijfers minimaliseert. 

Medelijden

De ceremonie is eenvoudig en ingetogen. Het getuigenis van een man wiens broer aan covid-19 was overleden, zet de toon. "Er zijn beroemde Spanjaarden gestorven", zei hij, "maar vooral ook  duizenden anonieme mensen. Er zijn vele duizenden mensen die familieleden hebben verloren. Medelijden is een gevoel dat ons meer mens maakt. Alleen door medelijden zijn we in staat om het verdriet en de pijn van anderen te voelen." 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Door medelijden zijn we in staat om de pijn en het verdriet van anderen te begrijpen.

Hernando, Spanjaard die zijn broer aan covid-19 heeft verloren

De emoties van de zorgverleners

Aroa Lopez, verantwoordelijke van de spoedafdeling van een ziekenhuis in Barcelona, spreekt haar dankbaarheid uit voor de inzet van de zorgverleners, maar ook van ontelbaar andere mensen die tijdens de coronacrisis de maatschappij draaiend hielden. Zelf zegt ze dat het heel moeilijk was om mensen te moeten laten sterven zonder de nabijheid van verwanten.  Ze vraagt ook aan iedereen om de maatregelen te blijven naleven om zijn eigen leven maar ook dat van de zorgverleners te beschermen. "Wie zal er voor ons zorgen, als zij die dat nu doen, er niet meer zijn?" (lees voort onder foto van koning Felipe)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Burgerzin

Ook de Spaanse koning Felipe steekt zijn onderdanen een hart onder de riem. "Jullie pijn is onze pijn", zei de koning. Hij looft naast de hulpverleners ook de burgers zelf, die zich volgens hem ondanks de zware quarantainemaatregelen heel gedisciplineerd hebben gedragen, met verantwoordelijkheid en burgerschap. Volgens hem heeft de coronacrisis de maatschappeljke waarden versterkt. Hij noemt de Spanjaarden solidair, gul en verantwoordelijk.  

Boven de politieke strijd

De coronacrisis is uitgegroeid tot een politieke crisis, met veel meningsverschillen tussen politieke partijen maar ook tussen de nationale regering en de regionale overheden zoals die van Catalonië. "Daarom heeft de regering op deze plechtigheid niet alleen de koning, maar ook de verschillende politieke leiders en beleidsmakers uitgenodigd, samen met tientallen zorgverleners en nabestaanden van overledenen", zegt correspondent Sven Tuytens. 

De genodigden leggen alleen een witte roos neer bij een grote vuurkorf op het midden van het plein. In verschillende talen wordt de boodschap verkondigd: "deze dag zal voor altijd in ons geheugen zijn gegrift."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen