PA

Standbeeld Britse antiracisme-activiste in Bristol alweer weggehaald

Amper 24 uur nadat er in Bristol een beeld van een anti-racisme activiste op een lege sokkel was geplaatst, is het alweer weggehaald. Het stond op de plaats waar tot voor kort het beeld van een 17de eeuwse slavenhandelaar stond. De Londense kunstenaar had geen toestemming gevraagd om het te plaatsen. 

Het beeld, gemaakt uit hars, beeldt Jen Reid uit, de jonge vrouw die tijdens het Black Lives Matter protest op 7 juni met opgeheven vuist op de lege sokkel klom. Kunstenaar Marc Quinn uit Londen was bijzonder geïnspireerd door haar actie en noemde het beeld een "tijdelijke installatie", bedoeld om het debat over racisme levend te houden. 

Maar volgens de burgemeester van Bristol is het aan de inwoners van zijn stad om te bepalen wat er met de lege sokkel moet gebeuren. Precies 125 jaar lang stond daar het beeld van Edward Colston, een 17de eeuwse politicus en handelaar die zijn fortuin vergaarde met het verhandelen van slaven. Op 7 juni werd het van zijn sokkel getrokken en in de haven gegooid. 

Om 5u30 vanochtend werd het beeld van Jen Reid opgetakeld en weggebracht naar het lokale museum. Daar staat het nu samen met het beeld van Colston en de borden met slogans van de betoging van 7 juni. De burgemeester liet weten dat de kunstenaar het beeld daar mag komen ophalen of doneren aan de collectie. Een bijdrage aan de takelkosten is in elk geval welgekomen, zo klonk het nog.  

Meest gelezen