foto: Bert Daenen

Dokter uit Tongeren op affiche fototentoonstelling "Achter het masker": "Ik ben bang voor de winter die komt"

Dokter Regina Vermeulen van het Vesaliusziekenhuis in Tongeren schittert op de affiche van fototentoonstelling "Achter het masker". De tentoonstelling zet het zorgpersoneel in the picture, want zij hebben hard gewerkt om het coronavirus onder controle te krijgen.

Dokter Regina Vermeulen is hoofd anesthesie in het Vesaliusziekenhuis, en ze houdt anders niet zo van aandacht, vertelt ze op Radio 2 Limburg. "Ik ga niet zo graag op de foto, maar het was een moment van stilte en ik ben nu wel blij dat ik heb meegedaan!"

Eens bezinnen mag wel na een enorm hectische periode, die ze zelf een rollercoaster noemt. Ze herinnert zich de start van de crisis nog goed. "Het was vrijdag de 13e, en de geruchten gingen dat er een lockdown ging komen. Ik ging naar huis 's avonds maar werd meteen terug naar het ziekenhuis geroepen." Samen met enkele andere leidinggevenden bekeken ze de aanpak. De maandag erop kwam iedereen werken, hoewel er geen ingrepen gepland stonden. Het personeel moest zich beginnen inwerken, overleggen en er werd een stappenplan uitgewerkt. "We keken daarbij ook naar de situatie in Italië,  moest de pandemie bij ons ook zulke vormen aannemen."

Ik ben bang van de winter die komt. Van de combinatie van de griepvirussen, samen met corona.

Het was hard en veel werken, en ook na de piek bleef het druk. "Omdat je als diensthoofd de nieuwe opstart van het operatiekwartier moet begeleiden, en daar komt ook veel bij kijken, met veel stress." Ook nu wordt er nog ruimte vrijgehouden voor mogelijke covidpatiënten. Het werk is nog altijd niet zoals ervoor.

En nu stijgt het aantal besmettingen opnieuw. Is dokter Vermeulen dan ongerust? "Ja, ik ben bang. Bang van de winter die komt. De combinatie van de gewone griepvirussen en de andere virussen die rondgaan, samen met corona. Ik heb er niet zo veel vertrouwen in."  

De expo “Achter het masker”, loopt van 17 juli tot en met 2 augustus in het Refugehuis in Hasselt.

foto: Bert Daenen

Meest gelezen