Parket van Limburg opent gerechtelijk onderzoek na bedreigingen tegen viroloog Marc Van Ranst

Het parket van Limburg opent een gerechtelijk onderzoek na bedreigingen aan het adres van viroloog Marc Van Ranst. Hij krijgt sinds een drietal weken politiebescherming. Dat zegt hij op het YouTube-kanaal Techmag. De bescherming is opgestart na een bedreiging die dateert van 28 juni. De viroloog vermoedt dat die uit extreemrechtse hoek komt.

In het interview vertelt Marc Van Ranst dat  er "tastbare plannen" waren, waarvan de politie op de hoogte was. Het crisiscentrum heeft daarop gevraagd aan de politie om bescherming te bieden aan de viroloog en zijn gezin. Van Ranst en de politie zijn uiteindelijk overeengekomen dat de politie regelmatig zou komen patrouilleren in de buurt van zijn woonst.   

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Zelf vermoedt de viroloog dat de bedreiging uit extreemrechtse hoek komt. "Ik volg extreemrechts al dertig jaar",  zegt hij in het interview. Van Ranst  relativeert de bedreiging en laat zich niet intimideren.  

Ik weet ook dat dat veel geblaat en weinig wol is

Marc Van Ranst

Vanavond blijkt dat het parket van Limburg een opsporingsonderzoek heeft geopend. Intussen blijkt dat dit tot een gerechtelijk onderzoek is geëvolueerd. "We nemen de bedreiging bijzonder ernstig", klinkt het. Het parket van Limburg wil niet kwijt waarom het onderzoek precies in die provincie loopt.

De politie bevestigde eerder vandaag aan VRT NWS dat er inderdaad sprake is geweest van een bedreiging. Of die effectief uit extreemrechtse hoek komt, zal later nog uit het onderzoek moeten blijken.  

Bekijk hieronder het interview met Marc Van Ranst op Techmag (het fragment over de bedreiging start op 06:40):

Meest gelezen