Foto: Belga

Zelfs met politie in de buurt blijven bestuurders gsm’en aan werken E17 in Gentbrugge: al 138 chauffeurs beboet

Bij controles van de Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen kregen al 138 bestuurders een boete omdat ze hun telefoon in de hand hielden. De voorbije weken gebeurden al verschillende ongevallen aan de werken op de E17 in Gentbrugge. De politie plant nog extra controles, ook met anonieme voertuigen.

Sinds de wegenwerken op de E17 in Gentbrugge van start gingen, gebeurden er al tientallen ongevallen. Uit analyses bleek dat deze ongevallen vaak te wijten zijn aan afleiding, bijvoorbeeld door gsm-gebruik achter het stuur. 

Politie duidelijk zichtbaar

De Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen hield al drie gerichte controleacties. Daarbij rijden een vijftal herkenbare politiewagens rond in de werfzone. “Ondanks het feit dat de politie zichtbaar op de weg aanwezig was, betrapten we dus toch 138 bestuurders op het gebruik van hun gsm achter het stuur”, zegt commissaris Dirk Verhelst van de Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen. “Bovendien is er aan de werkzaamheden ook dagelijks toezicht door onze interventieploegen, die ook geregeld inbreuken vaststellen. Het werkelijke aantal vaststellingen is dus nog hoger.”

Een auto of vrachtwagen besturen is een werkwoord

Commissaris Dirk Verhelst

Voeten op het dashboard

24 bestuurders werden ook van de weg gehaald, omdat ze met hun voeten op het dashboard lagen, filmpjes aan het bekijken waren of papieren aan het invullen waren. “Dit kan echt niet. De voornaamste oorzaak van ongevallen is onoplettendheid. Een auto of vrachtwagen besturen is een werkwoord.”

De Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen zal ook later deze zomer nog gerichte controleacties uitvoeren. “Daarbij gaan we ook anonieme wagens inzetten”, legt Verhelst nog uit. “We willen absoluut de afleidingsfactoren bestraffen, om zo nieuwe ongevallen te vermijden.”

kasto80

Meest gelezen