Radio 2

Protest in Zelzate tegen snelle busbaan in doodlopende straat

In de Wachtebekestraat in Zelzate hangen buurtbewoners zwarte vlaggen op en voeren ze actie omdat ze niet willen dat de doodlopende straat een snelle verbindingsweg wordt voor bussen en hulpdiensten met de R4, de grote ring rond Gent. De actievoerders vrezen dat de rust erdoor zal verdwijnen, ook al zal het gewone autoverkeer er niet door kunnen.  

Over 2 jaar starten er grote wegenwerken op de E34 en de R4 in en rond Zelzate. De E34 wordt er dan omgevormd tot een echte snelweg. Doorgaand en lokaal verkeer zullen beter van elkaar gescheiden worden met de bedoeling de verkeersveiligheid én leefbaarheid in de kanaalzone te verbeteren. Net daar wringt voor enkele inwoners van de Wachtebekestraat in Zelzate het schoentje. De nu nog doodlopende straat wordt in de plannen opengesteld voor busverkeer en hulpdiensten, als snelle verbinding met de R4. Gewone auto's zullen er niet langs kunnen maar toch vrezen buurtbewoners dat de rust in de straat zal verdwijnen.  

"Shortcut" voor bussen en ambulances

Het verkeer vanuit het centrum van Zelzate kan nu nog rechtstreeks de R4 op maar dat verandert na de werken. Er is vanaf dan een omleiding voorzien via een rotonde. Om ervoor te zorgen dat het openbaar vervoer en de hulpdiensten niet in lange files belanden, wordt de Wachtebekestraat ingericht als snelle verbindingsweg. Dat betekent voor de buurtbewoners dat er ongeveer elk half uur een bus door de straat zal rijden en af en toe ook een ambulance. 

"Halve eeuw rust verstoord"

De Wachtebekestraat was ooit een drukke verbindingsweg naar Wachtebeke maar werd bij de aanleg van de R4 geknipt en veranderde toen in een doodlopende, rustige straat. De actievoerders willen dat het er rustig blijft.  Gemeente Zelzate heeft begrip voor de zorgen van de buurtbewoners. Ze verwijst de actievoerders door naar het Agentschap Wegen en Verkeer waar de plannen gemaakt zijn en verder bekeken worden. 

kasto80

Meest gelezen