BanksPhotos

Aantal doden door CO-vergiftiging vorig jaar gestegen

Het afgelopen jaar zijn in ons land 29 mensen overleden aan de gevolgen van een koolstofmonoxidevergiftiging, tegenover 21 dodelijke slachtoffers in 2018. Het aantal ongevallen met CO-vergiftiging is licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het Antigifcentrum jaarlijks verzamelt.

Vergiftiging door koolstofmonoxide, kortweg CO, maakt elk jaar honderden slachtoffers en is de oorzaak van het grootste aantal onopzettelijke sterfgevallen door vergiftiging in ons land.

CO is een gas dat onder andere vrij komt bij slechtwerkende verbrandingstoestellen. Het is zeer giftig en je ruikt, ziet of proeft het niet.

Het aantal ongevallen als gevolg van CO-vergiftiging is in 2019 gedaald, en dit zelfs tot het laagste niveau sinds het Antigifcentrum alle cijfers registreert.  Het aantal overlijdens is daarentegen met ruim 30 procent gestegen.

De opvallendste cijfers die het Antigifcentrum verzamelde over 2019:
 
  • Een daling van het aantal ongevallen door CO-intoxicatie (van 371 naar 340).
  • Een daling van het aantal geregistreerde slachtoffers van CO-intoxicatie (van 855 naar 820).
  • Een stijging van het aantal dodelijke slachtoffers van een CO-intoxicatie (van 21 naar 29).

Volgens prof. dr. Dominique Vandijck van het Antigifcentrum zijn er een aantal redenen waarom er meer slachtoffers zijn gevallen. "Het moet zijn dat er toch nog altijd een heel aantal verbrandingsketels van slechte kwaliteit circuleren en dat het onderhoud daarvan nog altijd te wensen overlaat", zegt Vandijck. "Mensen herkennen ook vaak niet - of te laat - de eerste symptomen van een CO-vergiftiging, waardoor soms alle hulp te laat komt."

"Bij lage concentraties CO, krijgt u klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid misselijkheid of braken" waarschuwt Vandijck. "Je kan ook kortademig worden en een verminderd bewustzijn krijgen. Hogere concentraties kunnen zelfs leiden tot een coma en een acute ademhalingsstilstand."

Ramen en deuren open

"Bij zuke eerste symptomen is het belangrijk om alle ramen en deuren open te zetten en zo de ruimte goed te verluchten", geeft Vandijck als tip. "Je kan dan best ook zo snel mogelijk de ruimte verlaten."

Het Antigifcentrum raadt aan om verbrandingstoestellen jaarlijks te laten controleren door een erkend installateur en ook regelmatig het huis voldoende te ventileren. Het is ook best om de schoorsteen jaarlijks te laten vegen. "We raden ook aan om bijzetvuurtjes op fossiele brandstoffen niet, of zo weinig mogelijk te gebruiken als hoofdverwarming", besluit Vandijck. "Je zet tijdens de zomermaanden best geen smeulende barbecue in de veranda of garage, zelfs niet als die open zijn."

Meest gelezen