Op de Grote Markt in Mechelen werden de vrijwilligers in de bloemetjes gezet

Actie "Schenk eens een schort" in Mechelen loopt ten einde: "We kregen zelfs donaties van kinderen"

De actie "Schenk eens een schort" in Mechelen loopt ten einde. Wekenlang maakten vrijwilligers beschermende schorten voor zorgverleners. Via crowdfunding verzamelde de organisatie, Foundation Mechelen,  maar liefst 32 000 euro. Daarmee konden de naaisters zo'n 3000 schorten maken. "We staan echt versteld van de respons die we gekregen hebben", zegt Ludo Vandebril van Foundation Mechelen.

De actie "Schenk eens een schort" was een groter succes dan verwacht. "We wilden oorspronkelijk 2000 schorten maken, maar de actie leverde maar liefst 3000 schorten op", zegt Ludo Vandebril van Foundation Mechelen. "Zo'n 50-tal naaisters werkten er vrijwillig aan mee. Zonder die vrijwilligers was het niet gelukt. We zijn hen dan ook ontzettend dankbaar en hebben hen in de bloemetjes gezet op de Grote Markt in Mechelen."

Tekort aan beschermingsmateriaal

Het initiatief werd opgericht nadat de zorgsector had aangegeven dat er een tekort aan beschermingsmaterialen was. "Mechelen werd gevraagd om iets aan dat tekort te doen. We hebben eerst een crowdfunding opgestart en via sociale media gedeeld. Met dat geld hebben we dan de schorten kunnen maken", zegt Vandebril. 

De actie was bedoeld voor wie niet kon rekenen op beschermingsschorten van de overheid

Ludo Vandebril

De actie was vooral gericht voor rust- en verzorgingstehuizen en thuisverplegers. "Die vielen naast de boot voor de bedeling van beschermingschorten door de overheid", zegt Vandebril. "We hebben geprobeerd die leegte in te vullen door hen van schorten te voorzien".

Donaties van kinderen

Vooral particulieren en bedrijven doneerden geld, maar er waren ook enkele uitzonderlijke overschrijvingen. "We merkten dat we soms overschrijvingen van 8 euro kregen. Dat is het exacte bedrag voor één schort. Achteraf bleek dat die donaties uit spaarpotjes van kinderen kwamen die hun ouders warm maakten voor de actie en zelf 8 euro doneerden", vertelt Vandebril.

Meest gelezen