Videospeler inladen...

Inwoners Barcelona opgeroepen om thuis te blijven, België past reisadvies aan: code oranje voor vertrek en terugkeer

De Catalaanse regering roept de inwoners van de agglomeratie Barcelona (stad en omgeving) op om thuis te blijven. De voorbije week is het aantal coronabesmettingen namelijk sterk toegenomen. België heeft zijn reisadvies aangepast: voor heel Catalonië geldt nu code oranje bij vertrek en terugkeer. In het district Segrià, in het westen van Catalonië, geldt nog steeds code rood. Ook voor de regio Aragón geldt code oranje.

"De mensen moeten thuisblijven als het voor hen niet noodzakelijk is om naar buiten te gaan", verkondigde Meritxell Budó, een woordvoerder van de Catalaanse regering. De maatregel geldt niet alleen in Barcelona zelf, maar ook in twaalf gemeenten rond de stad. In een van die randgemeenten, in L'Hospitalet de Llobregat, golden ze al in drie wijken. Nu zijn ze uitgebreid naar de hele hoofdstad en omgeving.

Tegelijkertijd gaan cinema's, theaters, discotheken en sportscholen weer dicht. Ook samenkomen met meer dan 10 mensen is opnieuw verboden. Familie bezoeken in een woonzorgcentrum kan ook niet meer, en bars en restaurants moeten het aantal klanten beperken tot 50 procent van de normale capaciteit.

De nieuwe maatregelen blijven minstens 15 dagen van kracht. Ook in andere delen van Catalonië gelden dezelfde maatregelen, zoals in de comarcas (districten) La Noguera en Segrià, in de provincie Lleida, in het westen van Catalonië. Naar Segrià reizen is op dit moment verboden. Wie er uit terugkeert, moet in ons land verplicht een test ondergaan en in quarantaine gaan.

Dit is onze laatste kans om te vermijden dat we nog drastischere maatregelen moeten nemen

Meritxell Budó, woordvoerder Catalaanse regering

De Catalaanse regering doet een beroep op de "burgerplicht" van de bevolking om de beperkingen en aanbevelingen na te leven, om zo de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit is onze laatste kans om te vermijden dat we nog drastischere maatregelen moeten nemen, luidt het, zijnde inperkende maatregelen die de hele Catalaanse bevolking zullen treffen. Volgens de Catalaanse minister van Gezondheid Alba Vergés is het aantal besmettingen in sommige Catalaanse regio's de laatste week verdrievoudigd.

België past reisadvies aan

De verstrengde maatregelen in Barcelona hebben ook gevolgen voor het reisadvies dat ons ministerie van Buitenlandse Zaken verstrekt. Behalve het district Segrià in Catalonië dat al rood was, is heel Catalonië nu een oranje zone voor wie naar daar vertrekt.

Reizen naar Barcelona en omgeving, en de rest van Catalonië kan dus in principe nog (met uitzondering van Segrià), maar er geldt een "verhoogde waakzaamheid". U moet zich ook houden aan de plaatselijke maatregelen. Heel Catalonië, inclusief Barcelona, gold overigens al als oranje zone voor wie terugkeert. Dat betekent dat onze overheid "aanbeveelt" om na terugkeer naar ons land een test te ondergaan en in quarantaine te gaan. 

Buitenlandse Zaken heeft ook het reisadvies voor de regio Aragón aangepast. Ook die regio, die ten westen van Catalonië ligt en aan Frankrijk grenst, is nu een oranje zone voor vertrekkende Belgen. Ze was dat ook al voor terugkerende Belgen.

Bekijk hieronder ook het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen