archieffoto opening Gentse Feesten in 2019
Belga

Geen normale Gentse Feesten dit jaar, burgemeester: "Samenscholingen zullen niet getolereerd worden" 

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq benadrukt dat samenscholingen in zijn stad niet getolereerd zullen worden. "Feesten is absoluut nog niet aan de orde. De politie houdt de belangrijkste hotspots in de gaten, zowel vanop het terrein als via crowdcontrolcamera's." In Gent zouden normaal gezien vandaag de Gentse Feesten starten, maar door de coronacrisis zal het stadsfestival dit jaar een grotendeels virtueel evenement zijn. 

De pleinorganisatoren hebben de massaconcerten, die jaarlijks rond een miljoen bezoekers naar de Gentse Feesten lokken, geschrapt. Ze zetten dit jaar in op een online en alternatieve programmatie die online te volgen zal zijn . Met een 'nu live-knop' kunnen bezoekers een livestream van verschillende evenementen bekijken. Sommige organisatoren, zoals Miramiro en Boomtown, zullen ook vooraf opgenomen video's verspreiden via de website. De video's en sommige livestreams blijven de hele zomer online.

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat de Gentenaars massaal samenkomen op straten en pleinen. Normaal wordt er tijdens de Feesten op de Vlasmarkt bijvoorbeeld tot 's ochtends gefeest. De Gentse lokale politie heeft extra personeel voorzien en er staan zestien camera's in het centrum.

De cafés hebben een verbod gekregen om drank te verkopen aan mensen die geen plaats hebben op het terras, maar het blijft afwachten of de bezoekers niet zullen samenscholen na het sluitingsuur. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) roept de Gentenaars op hun gezond verstand te gebruiken: "Het virus is nog niet weg, wel integendeel, het is nog veel te vroeg om in groten getale bijeen te komen. Grote samenscholingen op het openbaar domein zullen dan ook echt niet getolereerd worden." Na het sluitingsuur van de cafés om 1 uur 's nachts stromen soms ook honderden mensen samen, bijvoorbeeld op de Graslei. 

Grote samenscholingen op het openbaar domein zullen niet getolereerd worden.

Burgemeester Mathias De Clercq

Er staan de komende dagen in Gent wel enkele concerten op het programma voor een beperkt publiek zoals in De Abt, hotel D'Haene Steenhuyse en op het François Laurentplein. Inschrijving is daar noodzakelijk en ter plaatse worden maatregelen genomen om afstand tussen de bezoekers te bewaren. Er vinden ook enkele activiteiten plaats waar een beperkt publiek aanwezig kan zijn, zoals kindertheater en stand-upcomedy in Tinnenpot, stadswandelingen met gids en de acrobatiekunsten van Collectif Malunés in het Kuipke.

De Gentse Feesten bestaan al sinds 1843, en zijn met om en bij één miljoen bezoekers elke zomer meer dan een opsteker voor de stad. De investeringen in onder meer veiligheid, netheid en de culturele programmatie, verdienen zich voor lokale handelaars en de horecasector meer dan terug. De opbrengst loopt in de tientallen miljoenen.

Bekijk hier onze reportage met nachtburgemeester Edmond Cocquyt over een zomer zonder Gentse Feesten: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen