Check: Nee, Google Maps heeft Palestina niet geschrapt. Het heeft er nooit op gestaan

De volgers van nws.nws.nws, het jongerenplatform van VRT NWS, stelden de afgelopen dagen verschillende keren dezelfde vraag: waarom meldde het kanaal niet dat Google Palestina van de kaart heeft geschrapt? Eenvoudig: omdat dat niet klopt.

Op de sociale media doet sinds kort het gerucht de ronde dat Google Maps Palestina “van de wereldkaart heeft verwijderd”. Verschillende websites, waaronder Arab News, pikten het op. Maar het klopt niet.

De hoax duikt al minstens vier jaar lang nu en dan weer op. In 2016 berichtte de Britse krant The Guardian over een gelijkaardige rel, waar toen ook niets van aan was. Een woordvoerder van Google antwoordde The Guardian in 2016 dat “er nooit een Palestina-label op Google Maps heeft gestaan”. Wél waren de labels die Gaza en de Westoever aanduidden, toen verdwenen. Volgens Google kwam dat door een technische fout. Niet veel later doken de labels opnieuw op.

In het zog van de discussie werd toen een petitie online geplaatst die Google opriep om Palestina op Google Maps te plaatsen. Vandaag telt die petitie meer dan 800.000 virtuele handtekeningen. 

Hoe kiest Google wat er op zijn kaarten komt?

We lieten Google weten dat het gerucht opnieuw de ronde doet, en vroegen het bedrijf naar een reactie. Via een PR-bureau dat in opdracht van Google werkt, kregen we dit antwoord: “We hebben geen wijzigingen aangebracht in de afbeelding van Palestina op Google Maps; er zijn labels weergegeven voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.” En jawel, dat klopt (nog steeds).

“We blijven neutraal ten aanzien van geopolitieke geschillen en doen er alles aan om betwiste gebieden op onze kaarten objectief weer te geven met een gestreepte, grijze grenslijn", klinkt het verder. "Google raadpleegt een aantal wereldwijde cartografische autoriteiten en bronnen bij het nemen van beslissingen over de weergave van landen, gebieden en grenzen. We onderzoeken grondig kwesties van betwiste regio's en grenzen, werken samen met organisaties zoals de United Nations Group of Experts on Geographical Names (UNGEGN), raadplegen verdragen en wapenstilstanden en werken samen met overheidsinstanties over de hele wereld om gezaghebbende gegevens te verzamelen.”

Hoe komt het dat Palestina nooit op Google Maps heeft gestaan?

Maar op welke "gezaghebbende gegevens" en "cartografische autoriteiten" baseert Google zich nu concreet om Palestina niet toe te voegen aan zijn kaarten? Dat kwamen we vandaag niet te weten. Op onze aanvullende vragen kregen we geen reactie meer. Daardoor blijft veel onduidelijkheid bestaan.

Zo lijkt het voor Google weinig verschil te maken hoeveel landen een staat daadwerkelijk erkennen. Dat blijkt als we Palestina en Kosovo vergelijken. Palestina, erkend door 138 van de 193 VN-lidstaten, krijgt geen landenlabel. Maar Kosovo, dat slechts door 111 landen erkend wordt en effectief afgebakend wordt met de “gestreepte, grijze grenslijn” die Google zegt te gebruiken voor betwiste gebieden, krijgt wél zo'n label.

Conclusie: de vraag die het uitgangspunt was van deze check, is beantwoord. Palestina heeft nooit op Google Maps gestaan, en kan er dus ook niet afgehaald worden. Maar het is op dit moment niet duidelijk op welke parameters Google zich baseert om sommige betwiste gebieden aan te duiden als land, en andere niet. 

Meest gelezen