Videospeler inladen...

Aantal coronabesmettingen blijft stijgen, experten: "Begin tweede golf, dit moeten we echt tegenhouden"

Experts waarschuwen dat we aan het begin zitten van een tweede coronagolf. Het gemiddeld aantal besmettingen stijgt opnieuw, dat ligt nu op 115 nieuwe besmettingen per dag. Volgens viroloog Marc Van Ranst en epidemioloog Pierre Van Damme zijn nieuwe versoepelingen nu zeker niet aan de orde. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) roept iedereen op om de huidige maatregelen goed na te leven. Op de Nationale Veiligheidsraad van volgende week zal worden bekeken of de maatregelen moeten verstrengen. 

Uit de nieuwe cijfers van het wetenschappelijk instituut Sciensano blijkt dat er in ons land nu gemiddeld 115 nieuwe coronabesmettingen zijn per dag. Dat daggemiddelde slaat op de periode van 7 tot en met 13 juli. Het ligt 32 procent hoger dan in de vorige periode die liep van 30 juni tot 6 juli. 

In alle provincies en bij alle leeftijdsgroepen raken meer mensen besmet. Afgelopen maandag kwamen er op één dag 216 besmettingen bij. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt niet langer. Dat blijft gemiddeld op 10 per dag. Het gemiddeld aantal overlijdens daalt wel nog. Er overlijden gemiddeld nog 2 mensen per dag aan het virus, dat is 45 procent minder dan een week eerder. 

Beluister hier het gesprek met viroloog Marc Van Ranst in "De ochtend" op Radio 1:

De stijgende trend bij het aantal besmettingen die we al een week in de cijfers zien, houdt dus aan. Ook de R-waarde blijft boven de 1. Dat betekent dat één persoon die besmet is, gemiddeld één andere persoon besmet.

Volgens experten zitten we aan het begin van een tweede golf. "Als je deze cijfers ziet, dan denk ik dat je kan zeggen dat we aan het begin van een tweede golf zitten. Dit is een absolute wake-up call voor ons allemaal", zei Marc Van Ranst in "De ochtend" op Radio 1. 

Pierre Van Damme treedt hem bij. "We zitten in een potentieel exponentiële fase. Dit moeten we absoluut tegenhouden. We hebben geen moment te verliezen." 

Iedereen moet echt goed begrijpen dat het niet achter de rug is, integendeel

Epidemioloog Pierre Van Damme

Volgens beide experten is het heel belangrijk dat we de maatregelen nu heel strikt gaan naleven. "Afstand houden, mondmaskers dragen waar nodig en sociale contacten beperken, is echt belangrijk. We weten dat niet iedereen zich aan de regels houdt", zegt Van Ranst. "Iedereen moet echt goed begrijpen dat het niet achter de rug is, integendeel", zegt Van Damme. 

Ze hameren er allebei nog eens op dat een efficiënte contactopsporing nu cruciaal is. "We moeten elke nieuwe infectie in kaart brengen, om zo snel mogelijk de verspreiding te kunnen indammen", zegt Van Damme.

Volgens Van Ranst is het mogelijk dat bij de nieuwe besmetting al mensen zitten die teruggekomen zijn van een reis in het buitenland. "We moeten weten waar ze geweest zijn, zodat we mensen die ook uit die streek komen, kunnen vragen om zich te laten testen." 

Worden maatregelen weer strenger?

Versoepelingen zijn met deze cijfers volgens beide experten niet aan de orde. Volgende week zit de Nationale Veiligheidsraad bijeen om te beslissen of er nieuwe versoepelingen komen of niet. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zei  in "De ochtend" op Radio 1 dat de voorbereidende vergaderingen hiervoor al aan de gang zijn. "Ik heb deze week gezegd dat de toestand het niet toeliet om versoepelingen te doen. Volgende week donderdag is er opnieuw een Nationale Veiligheidsraad. We moeten de cijfers nauwlettend in het oog houden en zullen zien of er opnieuw verstrengingen nodig zijn."

Beluister hier het gesprek met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1:

De Block herhaalt ook dat het heel belangrijk is dat iedereen de huidige maatregelen respecteert, als we de vrijheid die we nu hebben, willen behouden. "Het zou al een geweldig verschil maken, mocht iedereen de maatregelen respecteren. Alle inspanningen van de voorbije weken mogen ook niet voor niets geweest zijn. We mogen niet terug naar vroeger."

"We staan voor een mooi lang weekend, maar het virus is overal aanwezig, op het strand, in de trein. We mogen dat nu echt niet vrijlaten." Toch wil ze mensen niet ontraden om dit weekend eropuit te trekken. "Zelfs in uw eigen tuin kunt u besmet geraken, als er mensen op bezoek komen en u zich niet aan de regels houdt."

Bekijk ook het interview met Maggie De Block in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen