HANS PUT

Drie bedienden ziekenhuis van Heusden-Zolder besmet met coronavirus: "Door externe bron"

Een onthaalbediende van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder is besmet met het coronavirus en heeft op haar beurt twee collega's besmet. Ze werden alle drie in quarantaine geplaatst.

Toen duidelijk werd dat een bediende besmet was met het virus werden alle medewerkers van het onthaal preventief getest. "Twee daarvan bleken ook besmet te zijn, maar zij vertonen geen symptomen", legt verpleegkundig en paramedisch directeur Jeroen Ruysen uit . "Ze zijn preventief in quarantaine geplaatst. Dat is mogelijk omdat ze niet essentieel zijn in de zorgverlening. Waar de medewerker de besmetting heeft opgelopen, is niet duidelijk. Ze was niet op het verlovingsfeest waar over gesproken wordt."

Personeel is mentaal niet klaar voor tweede coronagolf

De cijfers over het aantal besmettingen zijn de afgelopen week aan het stijgen, vooral in Heusden-Zolder. "Het ziekenhuis is op organisatorisch vlak klaar om snel terug naar een gescheiden stroom te gaan", gaat Ruysen verder. "Maar op mentaal vlak is ons personeel daar niet klaar voor. We hadden gehoopt dat al onze medewerkers konden genieten van een rustige vakantie. Zeker de mensen die aan het front hebben gestaan, zijn er niet klaar voor." 

Cijfers

Momenteel zijn 4 patiënten in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder besmet met het coronavirus. "Daar zijn 3 patiënten bij die helemaal geen Covid-19-symptomen hebben. De besmettingen kwamen aan het licht dankzij de preventieve screening van de patiënten die worden opgenomen."

Wie geen symptomen heeft, wordt laks in de voorzorgsmaatregelen

Jeroen Ruysen dringt aan op het naleven van de voorzorgsmaatregelen. "Het is niet omdat je geen symptomen hebt, dat je geen andere mensen kan besmetten. Maar wie niet ziek is, wordt laks in de voorzorgsmaatregelen. Dus afstand houden, handen wassen, oppassen als je op café of restaurant gaat, ... dat blijft heel belangrijk. We houden ook ons hart vast, nu mensen terugkeren van vakantie in oranje zones."

Meest gelezen