Roze zak van Ecowerf verdwijnt op 1 maart 2021, PMD én plastics mogen dan in nieuwe blauwe zak 

De intercommunale Ecowerf, die de afvalophaling verzorgt in 27 gemeenten van Oost-Brabant, voert vanaf 1 maart volgend jaar een nieuwe blauwe zak in. Daar mag vanaf dan alle plastics in verzameld worden. De roze zak die diende voor de zachte plastics, verdwijnt.

Vanaf 1 maart lanceert Ecowerf dus de nieuwe blauwe pmd-zak. De kleur van de zak blijft dezelfde, alleen de inhoud wordt uitgebreid. De "p" staat niet meer voor "Plastic flessen en flacons", maar voor "Plastic verpakkingen".  "De roze zak  waar enkel zachte plastics in terecht konden, zal verdwijnen", zegt Jos Artois van Ecowerf. 

De nieuwe blauwe zak is een initiatief van Fost Plus, dat instaat voor de coördinatie van de selectieve inzameling en de intercommunales. "Bij die intercommunales waar een roze zak werd ingezameld, zal dat vanaf 1 maart 2021 niet meer gebeuren", voegt Jos Artois er nog aan toe.  "Verpakkingen die in de roze zak terecht konden, zullen in de nieuwe blauwe zak gestopt mogen worden".

Vaker opgehaald

De invoering van de nieuwe zak voor plastic huisvuil, heeft ook als gevolg dat de frequentie van ophaling zal stijgen.  De ophaling van de huidige blauwe zak gebeurde in de meeste gemeenten om de drie weken, die van de roze zak om de zes weken. "De nieuwe blauwe zak zal om de twee weken aan huis worden opgehaald", zegt Jos Artois. "De roze zak zal je vanaf 1 maart niet meer kunnen gebruiken, vandaar dat we de mensen aanraden om geen grote hoeveelheden roze zakken meer te kopen", besluit Jos Artois.

Meest gelezen