Fietsteam Orida van de Antwerpse politie zoekt versterking

Het Orida-fietsteam viert haar 20ste verjaardag en is op zoek naar nieuwe medewerkers. De versterking is nodig omdat er steeds meer fietsers zijn in Antwerpen en omdat veel straten in de stad niet meer bereikbaar zijn met een combi. "Wij zijn vaak sneller dan een combi, omdat we geen rekening moeten houden met eenrichtingsstraten of paaltjes", zegt agent Koen in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

Twintig jaar geleden werd het Orida-fietsteam van de Antwerpse politie opgestart. Nu is het team op zoek naar tien nieuwe leden. “Onze selectiecriteria zijn vrij streng, omdat de job niet vanzelfsprekend is”, verduidelijkt teamleider Tom Hertogs. “Wij gaan de fiets op door weer en wind, zowel in de zomer als in de winter, dag én nacht. Het vraagt dus wel iets van de mensen, zowel fysiek als mentaal.”

Omdat niet alle straten in Antwerpen makkelijk bereikbaar zijn met een combi, is het fietsteam erg nuttig voor patrouilles in de binnenstad. Ze begeleiden ook evenementen en ondersteunen controleacties in de stad.

Wij zijn vaak sneller dan de combi

Agent Koen van het Origa-fietsteam van de Antwerpse politie

Het fietsteam is volgens Koen van Orida ook sneller dan een auto. "We moeten geen rekening houden met bijvoorbeeld eenrichtingsstraten of paaltjes", zegt hij in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. “Er zijn ook heel wat sportievelingen in ons team. Een aantal agenten traint ook buiten de uren om wat meer kracht in de benen te krijgen.”

Aangepaste kledij

Door weer en wind moet het fietsteam paraat staan. “Ik heb nogal snel last van de koude. In de winter vind ik mijn job iets minder leuk dan in de zomer”, lacht agente Sandra.

“Onze kledij is gelukkig heel goed aangepast”, voegt Koen er aan toe. “En de mensen zien ons van ver afkomen dankzij onze fluohesjes, helmen en lichtjes. Dat zou iedereen eigenlijk moeten aandoen op de fiets.”

Expertise naar buitenland

Het Orida-fietsteam deelt haar expertise met politiekorpsen uit binnen- en buitenland. Zo gaven de medewerkers van Orida de voorbije jaren al opleidingen in onder andere Frankrijk, Zwitserland en Spanje. 

Meest gelezen