Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Geen witte rook op eerste dag Europese top, onderhandelingen worden zaterdag voortgezet

Op de Europese top in Brussel wordt nog altijd gezocht naar een akkoord over de begroting voor de komende zeven jaar en een fonds van 750 miljard om de Europese economie te helpen herstellen na de coronacrisis. De 27 Europese leiders zitten voor het eerst sinds de uitbraak van de crisis fysiek samen, maar een akkoord is nog niet meteen in zicht. 

De eerste dag van de Europese top in Brussel is afgelopen. De Europese leiders hebben nog geen akkoord bereikt over de nieuwe meerjarenbegroting en een economisch relancefonds. Volgens de Tsjechische premier Andrej Babis is er van enige vooruitgang in de onderhandelingen nog geen sprake.

"Tot dusver heb ik niet het gevoel dat we dichter bij een akkoord komen", zo maakte Babis omstreeks 20.00 uur tijdens een korte persbriefing een tussentijdse balans op. Volgens de Tsjechische premier is er nog grote onenigheid over de omvang van het relancefonds en staan zuinige lidstaten als Nederland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk nog steeds diametraal tegenover de zuidelijke landen.

De regeringsleiders van de 27 lidstaten van de Europese Unie proberen sinds vrijdagochtend een vergelijk te vinden over een relancefonds van 750 miljard euro en de nieuwe Europese meerjarenbegroting tot 2027. Alles samen staat er meer dan 1.800 miljard euro op het spel om de Europese economie uit het moeras te trekken na de schok van de coronapandemie.

Er zijn echter nog grote meningsverschillen. Voorzitter Charles Michel had even voor 18.00 uur een pauze in de vergadering ingelast om pistes af te tasten in kleinere onderonsjes. De Belgische oud-premier onderhield zich onder meer met de Nederlandse premier Mark Rutte, de Hongaarse premier Viktor Orban en met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Meest gelezen