Geslagen, met pepperspray bespoten, gsm vernield: Brusselse agent veroordeeld voor gratuit geweld op Soedanese migrant

In Brussel is een politieman veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel voor gratuit geweld op een Soedanese migrant.  De migrant was gevlucht bij een politiecontrole. Toen hij werd gevat, werd de migrant hard aangepakt door een agent. Die kreeg daarvoor nu 1 jaar cel met uitstel.

Het Anneesensplein in Brussel, in april van dit jaar. De politie houdt enkele Soedanese migranten staande.  Ze zouden de afstandsregels niet respecteren. Maar de groep slaat meteen op de vlucht. De politie zet de achtervolging in en één agent kan één Soedanese migrant vatten. Maar dan loopt het mis.

De migrant werd in een politiecombi gezet. Daar vernielde de agent doelbewust zijn telefoon, met twee rake klappen van zijn wapenstok. "Bij zijn aanhouding werden zijn goederen meteen afgenomen en zijn gsm vernield, het kostbaarste goed voor een migrant", zegt zijn advocaat Alexis Deswaef. Twintig minuten later werd de man aan het kanaal uit de auto geduwd. Hij kreeg nog klappen en werd bespoten met pepperspray. De man werd er even later huilend aangetroffen.

De Soedanese migrant dient uiteindelijk klacht in tegen de agent en het kwam tot een proces. Het parket was erg streng. “Sommige beroepen hebben een voorbeeldfunctie, zoals het politieberoep”, vorderde substituut-procureur Denis Goeman. “Er was geen enkele aanleiding tot het gratuit geweld dat werd gebruikt op het slachtoffer. Die man heeft zich op geen enkel moment agressief opgesteld. Dit zijn ontoelaatbare feiten.”

Het overgrote deel van de politie doet zijn werk zoals het hoort, daarom is dit vonnis goed: het toont dat er geen straffeloosheid is

Advocaat Alexis Deswaef

De rechtbank volgde het parket en verklaarde de Brusselse agent schuldig over de hele lijn. Hij kreeg 1 jaar cel met uitstel en een geldboete. De advocaat van het slachtoffer is tevreden met de uitspraak. “Dit is een goed vonnis voor het politiekorps van Brussel”, zegt meester Alexis Deswaef. “Dit soort van zinloos geweld gebeurt vaker, maar het gaat om een zeer kleine minderheid van de politiemensen. Het overgrote deel van de politie doet zijn werk zoals het hoort en daarom is dit ook een goed vonnis omdat dit toont dat er geen straffeloosheid is. Voor mijn cliënt is het vooral belangrijk dat hij erkend werd als slachtoffer.”

Meest gelezen