Vlaams Parlement

Jos Lantmeeters is nieuwe gouverneur van Limburg: "Een hele eer"

De Vlaamse regering heeft Genkenaar Jos Lantmeeters van N-VA aangesteld als gouverneur van Limburg. Lantmeeters is momenteel Vlaams parlementslid. Wanneer de gouverneur juist in dienst zal treden, is nog niet duidelijk. "Eerst genieten van deze dag, daarna bekijken we alles praktisch."

"Gouverneur worden is een grote eer", zegt Jos Lantmeeters. "Het is een mooie functie." Lantmeeters volgt Herman Reynders op, die op 1 februari is gestopt. Lantmeeters zit al lang in de politiek. Hij werd in 2000 voor het eerst verkozen als gemeenteraadslid in Genk. En vanaf 2014 zetelde Lantmeeters ook in het Vlaams parlement. Hij volgde er vooral de dossiers rond economie, fiscaliteit en energie op.

Witte rook

De aanstelling van de nieuwe gouverneur had veel voeten in de aarde, want de Vlaamse regering moest ook op zoek naar nieuwe gouverneurs in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. En er moet altijd een consensus zijn over de partijen die de gouverneurs mogen leveren. De knoop wordt nu net voor het zomerreces doorgehakt. In Vlaams Brabant is voor Jan Spooren van N-VA gekozen, die is afkomstig uit Herk-de-Stad maar woont al meer dan 20 jaar in Tervuren. Hij is er ook burgemeester. In Oost-Vlaanderen wordt Carina Van Cauter van Open VLD de nieuwe gouverneur. 

Luisteren naar de wijzen

Wanneer Lantmeeters zijn ambt als provinciegouverneur officieel zal aanvangen, is nog niet duidelijk. "Alle praktische zaken moeten nog bekeken worden", vertelt Jos Lantmeeters. "Ik wacht nog op advies van de federale regering. Ik sta wel klaar en wil zo snel mogelijk aan de slag." Lantmeeters woont op dit moment in Genk. Of hij naar de ambtswoning in Hasselt zal verhuizen, wordt nog bekeken. "Dat moet ik nog bekijken met mijn vrouw. Ik ben een Genkenaar, geen Hasselaar."

Meest gelezen