Videospeler inladen...

Queen doorbreekt lockdown om 100-jarige kapitein "Sir" Tom Moore te ridderen tijdens unieke ceremonie

Het is gebeurd. Bij haar eerste officiële optreden sinds de lockdown heeft de Queen Kapitein Tom Moore geridderd. De 100-jarige veteraan zamelde in coronatijden niet minder dan 32 miljoen pond in voor de Britse gezondheidsdienst NHS. Dat deed hij door met zijn looprekje in zijn tuin rondjes af te stappen die hij liet sponsoren. 

Gelieve vanaf nu kapitein Tom Moore aan te spreken als “Captain Sir Tom”. De 100-jarige oorlogsveteraan is vanmiddag door de Queen geridderd tijdens een korte ceremonie in Windsor Castle. Die wordt als “uniek” omschreven, vanwege de speciale coronamaatregelen. 

Kapitein Tom Moore wilde zijn steentje bijdragen tijdens de coronacrisis. Hij liep met zijn looprekje meer dan 100 rondjes in zijn tuin, en liet die sponsoren. Toen hij in een mum van tijd 20 miljoen pond bleek ingezameld te hebben, deed hij er nog een paar rondjes bovenop.

In totaal zamelde hij zo 32 miljoen pond in voor de armlastige Britse gezondheidsdienst NHS. Kort daarna vierde hij zijn 100e verjaardag, en werd hij overspoeld met zakken post uit het hele land. 

Dit is de meest speciale dag van mijn leven.

Kapitein Sir Tom Moore

De Britse premier Boris Johnson nomineerde hem in mei voor een lintje. En vanmiddag is hij inderdaad geridderd, hoogstpersoonlijk door de Queen herself. Captain Sir Tom noemde dit "the most special of days for me", de meest speciale dag van zijn leven. 

Om meerdere redenen ging het om een "unieke" ceremonie. Het was het eerst officiële optreden van de Queen sinds de lockdown. En meestal deelt zij de ridderslag uit in Buckingham Palace. Maar door de coronamaatregelen vond de plechtigheid nu plaats op het binnenplein van Windsor Castle, waar de 94-jarige Queen sinds de lockdown in quarantaine verbleef. Op deze manier heeft de plechtigheid zich nog nooit eerder voorgedaan.

Een mondkapje was niet nodig: het zwaard waarmee de Queen een tikje op de schouder van Captain Sir Tom gaf is lang genoeg om de voorgeschreven sociale afstand netjes te respecteren. 

Het was overigens meteen een drukke dag voor de Queen: vanochtend woonde ze het huwelijk bij van haar kleindochter prinses Beatrice. De oudste dochter van prins Andrew trouwde totaal onaangekondigd tijdens een intieme ceremonie met de Italiaanse projectontwikkelaar Edoardo Mapelli Mozzi. De plechtigheid vond plaats in een kerkje op het koninklijk domein van Windsor. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen