Landbouwer die bom naar gemeentehuis bracht, reageert: "Dat ding zit al zestig jaar in de grond, daar ben ik niet bang van" 

Even paniek gisteren aan het gemeentehuis in Herent. Een landbouwer kwam er persoonlijk een mortier afgeven die op z'n veld werd gevonden. Het gebouw werd ontruimd, de ontmijningsdienst DOVO opgetrommeld.  Landbouwer Paul Kestens was niet onder de indruk: "Bang? Bijlange niet. Dat ding steekt al zestig jaar in de grond. Wat een komedie allemaal." De gemeente kon er dan weer niet mee lachen. "Dit is gevaarlijk." 

Het was een man met een metaaldetector die het springtuig op het veld van Paul Kestens vond. "Die man had dat gevraagd", begint Paul zijn verhaal.  "De bom lag zo'n 15 centimeter onder de grond. Hij heeft ze met zijn schop bovengehaald. Ik heb ze dan maar naar de politie op het gemeentehuis gebracht.  De politie zei me dat ik DOVO had moeten bellen. Maar ja, als ik zou bellen, wanneer komen ze dan? Ik heb ook al die telefoonnummers niet. Ik heb ze dan maar gezegd dat ze hun plan ermee moeten trekken en ik heb ze daar voor het gemeentehuis neergelegd." 

Mortier uit de Tweede Wereldoorlog

Tot ontsteltenis van de politie. Die besliste meteen om het gemeentehuis uit voorzorg te ontruimen. Ook de bussen van De Lijn moesten een tijdlang omrijden. Burgemeester Astrid Pollers kan er niet mee lachen: "De veiligheidskap zat er nog op bevestigd. Geen explosiegevaar dus, maar niet erg voorzichtig van de persoon in kwestie. Bij deze willen we dan ook een oproep doen: Als je zoiets vindt, laat het tuig liggen en bel gewoon. Het kan altijd gevaar opleveren." Dovo nam het springtuig mee om onschadelijk te maken. Het bleek om een mortier uit de Tweede Wereldoorlog te gaan. 

Dit is al de vierde bom die ik vind. Ik zou liever eens een mooi meisje vinden...
landbouwer Paul Kestens

Bang was Paul naar eigen zeggen niet. "Bijlange niet. Het is al de vierde bom die op mijn veld gevonden wordt. Dat ding zit daar al zestig jaar in de grond, ik ben er dus al veel overgereden. Wat een komedie allemaal. Als ik nu eens een 'schoon meiske' vond, dat was beter geweest", lacht Paul nog. "Ach ja, een boer moet tegen een stootje kunnen." 

Meest gelezen