Lievegem verplicht als eerste gemeente in Oost-Vlaanderen mondmaskers bij gemeentediensten

In de gemeente Lievegem moeten bezoekers van alle gemeentediensten vanaf vandaag op burgemeestersbevel een mondmasker dragen. Ook het personeel moet voor verplaatsingen binnen een mondmasker aandoen. De verplichting geldt ook voor bezoekers van trouwceremonies.

Bezoekers van de gemeentehuizen in de Lievegemse deelgemeenten Lovendegem, Waarschoot en Zomergem moeten vanaf vandaag verplicht een mondmasker dragen. "We zien de gemeentehuizen ook een beetje als winkels waar mensen binnen en buiten lopen. Daar zijn mondmaskers al verplicht. Het is voor ons een logische stap om dat ook in eigen gebouwen in te voeren", legt waarnemend burgemeester Kim Martens (CD&V) uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. De verplichting geldt bij alle gemeentediensten, ook in het sociaal huis en het adminstratief centrum. 

Ook voor personeel

"Ook mensen die op de gemeentediensten werken zullen bij verplaatsingen in onze gebouwen verplicht een mondmasker moeten dragen. Eens ze op hun werkplek zijn, kan het mondmasker wel uit. Daar voorzien we voldoende afstand", zegt Martens. "Ook bezoekers mogen de mondmaskers uitdoen als ze aan een loket staan waar er voldoende afstand of plexiglas voorzien is." 

Uitzondering voor bruid en bruidegom

Lievegem verplicht ook mondkapjes tijdens trouwceremonies op de gemeentehuizen. "Familieleden en vrienden die naar trouw komen in Lievegem moeten verplicht een mondmasker dragen. Ze worden daar op voorhand over ingelicht."  

Niemand wil trouwfoto's met mondkapjes

Waarnemend burgemeester Kim Martens

Voor de bruid en de bruidegom geldt een uitzondering, zij hoeven geen mondmaskers aan te doen.  Ook in de openlucht worden mondmaskers in Lievegem verplicht op plaatsen waar veel mensen tegelijk samenkomen zoals markten en kermissen. 

Navolging in andere gemeenten?

Ook elders denken Oost-Vlaamse steden en gemeenten na over een uitbreiding van het verplichte mondmasker. Stad Geraardsbergen zou daarover gisteren al overlegd hebben. Elders in Vlaanderen, vooral in West-Vlaanderen, zijn er al meer gemeenten waar een dergelijke verplichting geldt. 

Geen goedkeuring van gouverneur

De beslissing van gemeente Lievegem is opvallend omdat er nog geen Vlaamse of nationale verplichting is. Eerder werd Deinze nog op de vingers getikt omdat de stad een eigen maatregel nam: burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) wilde mondmaskers in  winkels verplichten, nog voor de hogere overheden daar een akkoord over hadden.  Een week later kwam er wel een algemene richtlijn. 

kasto80

Meest gelezen