CLI

Liveblog - Minister-president Jambon vraagt vroegere Veiligheidsraad, premier Wilmès houdt zondag extra overlegcomité 

Vlaams minister-president Jan Jambon vraagt premier Wilmès om de Veiligheidsraad vroeger bijeen te roepen. "Ik denk dat dat nodig is", klinkt het nu het aantal nieuwe coronabesmettingen snel weer lijkt te stijgen. Het kabinet van premier Wilmès laat weten dat er zondag een extra overlegcomité komt. Experten spreken nu onomwonden van "het begin van de tweede coronagolf". Maar het ontbreekt de overheid momenteel aan daadkracht, klinkt het streng. Volg al het coronanieuws van vandaag in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Jan Jambon wil dat Veiligheidsraad vroeger gehouden wordt, zondag extra overlegcomité

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vraagt dat premier Sophie Wilmès (MR) de Nationale Veiligheidsraad vroeger bijeenroept. Die stond gepland voor volgende week donderdag. "Ik wil hier een oproep doen", zei Jambon in een verklaring. "Voor zij die denken dat die golf voorbij is: die is absoluut niet voorbij. Dat men zich aan de maatregelen houdt: mondmasker dragen waar het verplicht is en afstand houden, zeker in de horeca."

Jambon richtte zich ook tot premier Wilmès. "Ik roep de premier op om snel de Veiligheidsraad bijeen te roepen. Ik denk dat dit nodig is", zegt hij.

We moeten als politici onze verantwoordelijkheid nemen en de maatregelen die klaarliggen ook effectief implementeren

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

"Ik denk dat we als politici onze verantwoordelijkheid moeten nemen en de maatregelen die klaarliggen ook effectief moeten implementeren", aldus Jambon. Wat hij bedoelt met "maatregelen die klaarliggen", is onduidelijk.

 "Als er zo'n ongerustheid bij de bevolking is, denk ik dat het nodig is dat de verantwoordelijke politici de hoofden bijeensteken, kennis nemen van de situatie en bekijken hoe we daar best op reageren", aldus Jambon.

Bekijk de oproep van minister-president Jan Jambon uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Het kabinet van premier Wilmès laat weten dat er zondag een extra overlegcomité komt met de experten van de deelstaten om de gezondheidssituatie in ons land te beoordelen. Op basis daarvan zal er beslist worden of de Veiligheidsraad vroeger bijeen komt.

"Binnen de Vlaamse regering is er echt wel het besef dat de situatie ernstig is", duidt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt. "Maar een echt interview kon niet: niet met Jan Jambon noch met Wouter Beke, die we graag hadden willen spreken over de contact tracing. Er wordt gezegd dat het virus zich razendsnel onder de bevolking verspreidt, en eigenlijk verloopt de contact tracing in Vlaanderen absoluut niet goed."

De Smedt merkt nog iets merkwaardigs op. "Mijn collega's klankvrouw en cameraman kwamen net aan en zagen dat via een achterraam Hilde Crevits en Bart Somers naar buiten klauterden. De woordvoerders van de Vlaamse regering benadrukken dat we daar absoluut geen kwaad moeten achter zoeken omdat Bart Somers blijkbaar dringend weg moest, en dat dit de kortste weg was om te vertrekken. Toch wel merkwaardige taferelen."

Ministers die door een raam naar buiten klauteren. Toch wel merkwaardige taferelen

Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt

Buitenlandse Zaken past reisadvies voor Catalonië en Aragón aan

Wie naar Barcelona reist, moet strikt de lokale regels volgen. Buitenlandse Zaken heeft namelijk zijn reisadvies voor de Spaanse regio’s Catalonië en Aragón aangepast. Eerder was er er al code oranje voor wie terugkwam uit die regio’s, die aan elkaar grenzen, maar is het ook code oranje voor wie naar daar op reis gaat. 

Dat betekent dat Belgen die er nu zijn, of die op het punt staan te vertrekken, strikt de lokale maatregelen moeten naleven en extra waakzaam moeten zijn. Inwoners moeten zoveel mogelijk thuis blijven. De cinema's, theaters en discotheken in Barcelona moeten ook sluiten. Ook voor de Spaanse regio Aragon geldt voortaan code oranje. 

De wijziging komt er nadat de Catalaanse regering eerder vandaag de inwoners van de agglomeratie Barcelona opgeroepen had om thuis te blijven. Enkel noodzakelijke verplaatsingen zijn nog toegelaten in de stad en de omgeving ervan. De voorbije week is het aantal coronabesmettingen in de regio namelijk sterk toegenomen. Ook verschillende culturele en sportieve activiteiten werden opnieuw verboden.

Bekijk het verslag over de lockdown in Barcelona uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Druk in de Gentse binnenstad, maar geen mensenmassa op de been

Onder normale omstandigheden zou vanavond de eerste avond van het stadsfestival Gentse Feesten van start gegaan zijn. De terrassen zitten goed vol in de binnenstad, maar van een overrompeling is geen sprake. Bij de politie zijn nog geen incidenten gemeld.

"Het is eigenlijk op dit moment rustig in de Gentse binnenstad. Mensen zitten op een terras en de politie vertelt mij dat alles op dit moment volgens de regels verloopt. De politie is wel wat ongerust over wat er later vannacht en de komende dagen zal gebeuren. Er is geen mensenmassa op de been, maar het is voor de politie moeilijk om te controleren of de mensen afstand houden en de bubbel van vijftien personen te respecteren", zegt Bart Cortoos in "Het Journaal".

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Mondmasker opnieuw altijd verplicht in Vlaamse woonzorgcentra

Bezoekers moeten opnieuw verplicht een mondmasker dragen in de Vlaamse zorginstellingen, zo is vrijdag beslist door de Vlaamse taskforce zorgvoorzieningen, de Taskforce COVID-19. Dat meldt voorzitter Karine Moykens.

De taksforce kwam opnieuw samen om de vinger aan de pols te houden, om te horen hoe de verschillende zorginstellingen de situatie momenteel ervaren, zegt Karine Moykens. De maatregelen worden niet opgeschakeld, er komen geen grote aanpassingen op één na. Zo wordt het mondmasker opnieuw verplicht voor alle bezoekers.

Eind juni was er een versoepeling zodat binnen de sociale bubbel van 15 personen van de bewoner van een ouderenvoorziening, er opnieuw vrijer en warmer contact mogelijk was, zonder bijvoorbeeld een masker te dragen. "Die beslissingen schroeven we nu terug", aldus Moykens. Er wordt een "veiligheidsmarge ingebouwd". "We sturen vanavond nog een brief uit naar de zorgvoorzieningen." De wijziging gaat meteen in.

Bekijk de aankondiging van Karine Moykens hier:

Videospeler inladen...

Bewoonster woonzorgcentrum in Wingene test positief na ziekenhuisbezoek, vijf dagen geen bezoek op haar afdeling

Een bewoonster van het woonzorgcentrum Amphora in Wingene heeft een positieve coronatest afgelegd na een ziekenhuisbezoek. De vrouw is op kamerisolatie geplaatst en alle medebewoners en medewerkers hebben een negatieve coronatest afgelegd.

"De 30 bewoners op de afdeling van de vrouw zullen de komende vijf dagen geen bezoek kunnen ontvangen. Als hun tweede test ook negatief is, zullen ze opnieuw bezoek kunnen krijgen", zegt directeur Hans De Clercq. In woonzorgcentrum Amphora wonen 150 mensen.

Videospeler inladen...

Aanhoudende problemen bij contactopsporing: topvrouw Moykens belooft beterschap

Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracin, erkent dat er in het systeem voor contactopsporing dingen verkeerd zijn gelopen. Maar ze belooft beterschap: de informatiedoorstroming wordt verbeterd, contactopspoorders zullen meer indringende vragen gaan stellen, er komen informatica-aanpassingen zodat meer besmette personen worden bereikt, er worden extra mensen voor veldwerk aangeworven en de huisartsen zullen meer betrokken worden.

"Laat ons zeggen dat we in elk geval heel hard ons best doen en toekomstgericht er alles aan doen om het in orde te krijgen", zegt Moykens.

Lees meer in onderstaand artikel.

Politicoloog Carl Devos: "Bizar dat Vlaamse regering geen antwoorden heeft na laatste ministerraad"

Meer dan een kort statement van minister-president Jan Jambon heeft de Vlaamse regering niet gegeven na de laatste ministerraad voor de zomervakantie. "Er zijn op dit moment veel vragen over de aanpak van de coronacrisis. Het feit dat men niet wil antwoorden, is heel eigenaardig. Het is een bizarre politieke situatie en niet meteen het bewijs van een sterke en slagkrachtige regering", aldus politicoloog Carl Devos.

Lees het volledige artikel hier:

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Veiligheidsraad mag nog twintig keer samenkomen, als we de regels niet volgen lukt het niet"

Professor Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen heeft in "Het Journaal" verschillende vragen over het toenemende aantal besmettingen met het coronavirus beantwoord. Van Damme vindt het goed dat de politici beseffen dat de crisis nauwgezet moet opgevolgd worden, maar het belangrijkste is dat de bevolking de huidige maatregelen goed opvolgt.

"Het is een goed signaal aan de bevolking om de Nationale Veiligheidsraad vroeger bijeen te roepen, maar je mag niet alle verantwoordelijkheid doorschuiven naar politici, experten en de Veiligheidsraad. De Nationale Veiligheidsraad mag nog twintig keer samenkomen, als de bevolking de maatregelen die genomen worden niet respecteert, zal de crisis niet opgelost worden. We moeten de laksheid opzij gooien en onze verantwoordelijkheid nemen.", zegt Van Damme.

Afstand houden, een mondmasker dragen en een goede handhygiëne blijven essentieel. Professor Van Damme zou ook graag zien dat mensen een mondmasker dragen op drukke plaatsen. "Als je op een drukbevolkte dijk of in een drukke winkelstraat bent, is een mondmasker dragen sterk aanbevolen. Dat is een goede reflex", klinkt het.

Pierre Van Damme vindt niet dat de cafés moeten sluiten. "Maar een café is een risicogebied. Ze zijn onder strikte voorwaarden opnieuw open, maar als de maatregelen niet gerespecteerd worden, dan gaan de cafés moeten sluiten."

De contactopsporing van besmette personen moet ook beter om de coronacrisis gericht te kunnen bestrijden. "We moeten meer inzetten op contactopsporing. Het is vijf voor twaalf. Het systeem kan geoptimaliseerd worden en daarnaast moet er iets gecreëerd worden dat onmiddellijk werkt op het niveau van de regio's, provincies, districten en gemeenten. Als we de epidemie in kaart kunnen brengen, kunnen we ze indijken."

Bekijk het gesprek met Pierre Van Damme uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Begrotingstekort geschat op 52,8 miljard of 12,3 procent van het bbp

Door de coronacrisis zal het begrotingstekort dit jaar oplopen tot 52,8 miljard euro of 12,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat zegt federaal minister van Begroting David Clarinval (MR) op basis van het rapport van het monitoringcomité, een groep topambtenaren die begrotingsramingen opmaakt.

De begrotingscijfers waren in maart, net voor de lockdown al slecht, maar zijn nu ronduit dramatisch. Bij ongewijzigd beleid stevenen alle overheden van ons land samen (federaal, deelstaten en lokale besturen) dit jaar af op een tekort van 52,8 miljard euro, of 12,31 procent van het bbp. Voor 2021 en 2022 wordt een begrotingstekort van respectievelijk 31,4 miljard euro en 26,5 miljard euro verwacht.

De federale staat en de sociale zekerheid zouden uitkomen of een tekort van 40,3 miljard, of 29,1 miljard meer dan in maart was geraamd. De stijging is te wijten aan de uitgaven in het kader van de coronacrisis, de lagere fiscale inkomsten en de lagere consumptie van bedrijven en gezinnen. Het tekort zou de jaren nadien afnemen, maar in 2024 nog altijd 24 miljard euro, of 4,56 procent van het bbp bedragen.

Voor de deelstaten, provincies en gemeenten samen wordt het tekort geraamd op 12,5 miljard euro. Dat tekort zou vanaf volgend jaar dalen, met een vertraging vanaf 2023.

De Belgische schuldgraad wordt geraamd op 122,1 procent van het bbp in 2020, tegenover 99,1 procent in maart vorig jaar. Dit percentage zou dalen tot 118,1 procent in 2021 om vervolgens geleidelijk te stijgen tot 123,1 procenct van het bbp in 2024.

Meest gelezen