Archiefbeeld louter ter illustratie.
Yorick Jansens

In welke wijken flakkert het virus op? Vlaamse overheid kan burgemeesters nu toch meer data doorspelen

De noodkreet van de lokale besturen gisteren lijkt te zijn gehoord: het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid werkt nu aan een online overzicht voor burgemeesters en provinciegouverneurs waarin ze zullen kunnen zien in welke wijken het virus opflakkert.

Vanaf 1 augustus zullen burgemeesters en gouverneurs een eigen login krijgen voor een nieuwe overzichtstool van de Vlaamse overheid. Die moet de nieuwe besmettingen in de gemeente beter in kaart kunnen brengen. Gisteren trokken enkele burgemeesters en provinciegouverneurs aan de alarmbel over de weinig fijnmazige informatie die ze kregen over besmettingen in hun gemeente of provincie.

"Op een kaart zullen we zo gedetailleerd mogelijk het aantal bevestigde besmettingen aanduiden", zegt Joris Moonens, de woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, in "De ochtend" op Radio 1. "Er is altijd een privacygrens, maar ik denk dat we toch zo diep als het wijkniveau kunnen gaan."

Moonens benadrukt dat er geen adres- of persoonsgegevens zullen worden meegegeven. De bedoeling is vooral dat de lokale besturen beter zullen kunnen inschatten waar in de gemeente het coronavirus woekert.

"Ze kunnen dan zien of de besmettingen geconcentreerd zitten op bepaalde plaatsen in de gemeente of net verspreid." Al kan zo'n tool de burgemeester natuurlijk niet veel leren over wáár hun burgers besmet zijn geraakt en wie met elkaar contact heeft gehad. Die informatie zal van het contactonderzoek moeten komen.

Nog twee weken

1 augustus, dat is natuurlijk nog twee weken ver. "Zo'n systeem zet je niet in een vingerknip op poten", zegt Moonens. Maar hij zegt wel dat bij lokale uitbraken de gezondheidsinspecteurs van het agentschap desgewenst wel al de nodige data van hun bron- en clusteronderzoek kunnen delen met de burgemeester.

Bekijk hieronder ook de reportage in "Het Journaal" over de "Zorgatlas", de computertoepassing die op handen is:

Videospeler inladen...

Meest gelezen