Loslopend vee in Mol en Balen: "Weg met omheiningen die het landschap verpesten"

In Mol en Balen is een uniek project met loslopend vee gestart. Daarbij zijn fysieke omheiningen rond weien niet meer nodig. Koeien, schapen en geiten krijgen er een halsband met een gps. De halsband maakt geluid als ze buiten het stuk grond komen. "Dat is een primeur in België", zegt Daan Janssens van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete die het project coördineert.

Er gaat een nieuw testproject van start in Mol en Balen, waarbij er geen fysieke omheining meer is voor koeien, schapen en geiten. "Door het nieuwe systeem geraken we af van de omheiningen die het landschap ontsieren. In een natuurgebied is dat bijvoorbeeld erg handig", zegt Daan Janssens.

Halsband

De dieren krijgen een halsband met een gps. "De halsband die de dieren dragen, maakt een geluidssignaal als ze zich buiten de omheining bevinden. Als ze nog verder gaan, krijgen ze een kleine elektrische schok. Die elektrische schok is een pak kleiner dan bij een klassieke elektrische afrastering", klinkt het. 

Dankzij de virtuele omheining kunnen we een bijzonder plantje beschermen

Daan Janssens

In natuurgebieden biedt de virtuele omheining meer flexibiliteit. "We plaatsen niet graag omheiningen in natuurgebieden. Dankzij de virtuele omheining zou bijvoorbeeld een bijzonder plant beschermd kunnen worden.", legt Janssens uit.

Mogelijkheden landbouw

Ook voor de landbouw, biedt het project veel mogelijkheden. "We zijn volop aan het experimenteren om de technieken ook toe te passen op landbouwgebieden", zegt Janssens. "Landbouwers hebben grond te kort en natuurbeheerders willen net landbouwers inschakelen om hun grond te beheren. Via de virtuele omheiningen kan die samenwerking vlotter verlopen."

Het project is uniek in ons land. In Nieuw-Zeeland, Australië en Noorwegen wordt het systeem al gebruikt. "Het is een primeur voor België en heeft groot potentieel", zegt Janssens.

Meest gelezen